Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ostvarenja u Opatiji

Vile Laura i Artemis

Devedesetih godina 19. stoljeća Ambrosini je proširio svoje djelovanje i na Opatiju surađujući s drugim arhitektima. Od samostalnih izvedbi pripisuju mu se tri objekta od kojih izdvajamo vile Laura i Artemis.

Vila Laura

Vila LauraVila Laura je, od 1893. kada je izgrađena, služila kao pansion za otmjene goste. Tijekom prošlosti mijenjala je vlasnike, a time djelomično i namjenu. Danas je ona elitna stambena zgrada elegantnog i suzdržanog ukrasa s naglaskom na maskeronima u okvirima prozora i duboko profiliranim uglovima kuće. Fasada je vrpčasta, izuzev rustično obrađene baze.
Do stanova vodi prostrana, dobro osvijetljena stubišna vertikala s reprezentativnom ogradom. Osobito je hvalevrijedno dekoriran portal na istočnoj fasadi, s nadvratnikom u kojem se nalazi, gotovo u punoj plastici izvedena, glava mlade žene. Danas se stanari služe drugim, stražnjim ulazom koji, unatoč secesijskoj nadstrešnici, nije ni upola toliko reprezentativan i vjerojatno je ranije služio posluzi za pristup gospodarskim prostorijama.
Poput mnogih vila iz istog vremena i ova je altanom i terasom otvorena prema vrtu bogatom raznolikim raslinjem koje je od očiju znatiželjnika skrivalo njezine vlasnike za vrijeme odmora u hladovini i uživanja u svježem zraku. Premda je riječ o historicističkoj građevini, njezinu decentnu, a opet izuzetno privlačnu pročelnu plastiku možemo smatrati najavom nekolicine projekata sveobuhvatnih secesijskih obilježja koji će uslijediti početkom idućeg stoljeća.

Vila ArtemisVila Artemis

Za razliku od vile Laure, uglovnica Artemis po svemu je tipična historicistička vila ujednačenog volumena preobilne dekoracije (cjeloviti ženski lik, različiti maskeroni, rozetice, vegetabilnim motivima ukrašene konzole balkona, potkrovni figurativni friz itd.) raspoređene u razini prvog i drugog kata uz prozore i balkone s prozračnom ukrasnom metalnom ogradom između kamenih stupića.
Ugaoni balkon prvog kata trima stupovima povezan s balkonom višeg kata nalikuje na erker, a mansardna zona završena visokim okomitim bakrenim krovom s tamnozelenom patinom uvelike podsjeća na prepoznatljivu austro-ugarsku kontinentalnu gradnju.
Vlasnici su vjerojatno u mnogočemu unaprijed odredili izgled vile i time joj osigurali neostilska obilježja s obzirom na to da je izgrađena krajem prvog desetljeća 20. stoljeća kada je Ambrosini bio ponajprije otvoren prema secesijskim strujanjima iz Beča.

©2011 MUZEJ GRADA RIJEKE - sva prava pridržana | Izrada web stranice: NEON STUDIO