Andrija Čičin-Šain | Retrospektiva arhitektonskog opusa - Muzej grada Rijeke

ŽIVOTOPIS

Andrija Čičin-Šain rođen je 3. siječnja 1920. u Splitu. Nakon završene osnovne škole na Lučcu i splitske realke, 1938. upisuje studij arhitekture u Ljubljani kod poznatog arhitekta i profesora Jože Plečnika. Početkom Drugoga svjetskog rata, 1941., primoran je vratiti se u Split pa studij nastavlja tek nakon rata na Arhitektonskom odsjeku Tehničkog fakulteta u Zagrebu gdje je i diplomirao 1948. Oženio se ratne 1942. godine dugogodišnjom djevojkom Bosiljkom Novaković s kojom ima dvoje djece, četvero unučadi i četvero praunka.

Tek diplomirani arhitekt dekretom je mobiliziran u Sarajevo već iduće, 1949. godine. U Sarajevu stječe prva radna iskustva u Zemaljskom projektnom birou i Projektantskom zavodu grada Sarajeva te 1953. postaje asistent profesora Juraja Neidhardta na Tehničkom fakultetu u Sarajevu. Čičin-Šainova sarajevska faza obilježena je arhitekturom regionalizma; posebice su zapažene njegove realizacije obiteljske kuće u Konjicu, stambenog kompleksa Điđikovac te dizajna novog postava Muzeja grada Sarajeva.

Nakon sedam sarajevskih godina, Čičin-Šain se 1956. seli u Rijeku.Dolaskom u Rijeku zapošljava se u građevinskom poduzeću Jadran kao šef projektantskog odjela te na poslijeratno goruće pitanje stambene izgradnje odgovara s nekoliko tipskih stambenih objekata.

Od 1958. surađuje s Arhitektonsko-projektnim biroom Vincek (1962. preimenovan u Arhitektonski studio) te se unutar kolektiva Arhitektonskog studija specijalizira za turističku arhitekturu. Hoteli Libertas i Palace te turističko naselje Polari najznačajnija su ostvarenja toga razdoblja.

Od 1969. Čičin- Šain predaje projektiranje na Višoj tehničkoj građevinskoj školi i Fakultetu graditeljskih znanosti u Rijeci, gdje je obnašao i funkciju prodekana. U mirovinu odlazi 1982. Dobitnik je nagrade Viktor Kovačić za životno djelo 2003. godine.

Arhitekt Andrija Čičin-Šain preminuo je u osamdeset i devetoj godini života, 11. prosinca 2009. u Rijeci.

©2009 MUZEJ GRADA RIJEKE | Izrada web stranice: NEON STUDIO