Reklama u Rijeci 1890.-1940. | Muzej grada Rijeke
Uvodna riječ Ljekarničko-kozmetički laboratorij Alga Reklama na prijelazu stoljeća Foto i video galerija Impressum

LJEKARNIČKO-KOZMETIČKI LABORATORIJ ALGA

Alga, oglas, 1914. - Novi list, 2. rujna 1914.Ljekarničko-kozmetički laboratorij ALGA Sušak farmaceutska je tvrtka u tridesetim godinama 20. stoljeća, koja se koristi najraznovrsnijom reklamom u nastojanju da pospješi plasman svojih proizvoda na tlu Kraljevine Jugoslavije i u inozemstvu. U velikoj nakladi i na brojnim jezicima – hrvatskom, srpskom, slovenskom, mađarskom i njemačkom – Alga objavljuje u dnevnom tisku, periodičnim listovima, prigodnim lecima i prospektima, kalendarima, redovima vožnje, prometnim kartama, vlastitim izdanjima.

Alga, tiskanica, oko 1920. - Ljekarna D. Budak, Rijeka-FiumeOsnivaju je ljekarnici Vlado Kezele i Dinko Budak 1926. u Sušaku u Ružićevoj ulici.
Ime dobiva po prvome ljekarničkom pripravku tvrtke, Algi za masažu koju je početkom drugoga desetljeća 20. stoljeća "otkrio" ljekarnik Dinko Budak u svojoj ljekarni Indeficienter u Rijeci. Pripravljena od prirodnih sokova domaćih biljaka, Alga za masažu ubrzo je dobila i prva priznanja za kvalitetu na izložbama ljekarničkih proizvoda u Genovi, Parizu i Londonu.

Djelatnici Laboratorija Alga u Vili Ana, gdje je u početku bio smješten Laboratorij mr. Dinka Budaka, oko 1923.Nakon Alge, vrlo učinkovite u liječenju reumatskih bolova, uslijedio je pronalazak i proizvodnja čitavog niza ljekarničkih pripravaka za poboljšanje zdravlja i liječenje mnogih bolesti. Među najpoznatijim i često reklamiranim su Energin, Magna, Vale, Algin gorski čaj i Vema, a od kozmetičkih preparata linija Gardenija sa svojim puderima, parfemom, kolonjskom vodom i sapunom.

Ukrcaj naručenih pošiljakaTijekom četrdesetih, tvrtka u Sušaku gradi "palaču Alga", četverokatnicu sa stambenim i poslovnim prostorijama koje zadovoljavaju prilično narasle potrebe proizvodnje.

Jedno od izdanja Laboratorija Alga SušakUz dobro osmišljenu, prepoznatljivu reklamu i ambalažu te postojanu kvalitetu, najduže se zadržao prvi proizvod Alga za masažu čiju proizvodnju 1950-ih nastavlja zagrebačka  tvornica lijekova Pliva, a potom njezina sestrinska tvrtka Neva.

Milica Trkulja

© 2008 MUZEJ GRADA RIJEKE | Izrada web stranice: NEON STUDIO