Reklama u Rijeci 1890.-1940. | Muzej grada Rijeke
Uvodna riječ Ljekarničko-kozmetički laboratorij Alga Reklama na prijelazu stoljeća Foto i video galerija Impressum

REKLAMA NA PRIJELAZU STOLJEĆA

Fiume, Bagno di Cura "Ilona", naslovnica, 1900-ih.O važnosti i učinku dobro sročene reklamne poruke, s dopadljivim likovnim rješenjem,  sugestivnim tekstom i kvalitetnim proizvodom koji stoji iza nje, nije se dvojilo ni u počecima reklamiranja ni danas.

Omiljeno gradsko kupalište, prospekt, 1930-ihObiljem reklamnog materijala, posebice oglasima u tisku, početkom 20. stoljeća osobito se ističe turističko-ugostiteljska ponuda na riječkom i sušačkom području. Tako Sanatorio Fiumano nudi vrhunsku medicinsku uslugu i programe rehabilitacije, kupalište Ilona usluge prijevoza, kafea i restorana, a hotel Bonavia preporučuje boravak "u jedinome pravom slavenskom hotelu" koji vode čestiti Hrvati, braća Mateljan.

Dućan E. Schambika na Korzu, razglednica, poč. 20. st.U osmišljavanju ponude svoje robe domišljati su bili i riječki trgovci pokušavajući pridobiti i zadržati kupce te se s maštovitim reklamama susrećemo svagdje – otisnute su na reklamnim primjercima proizvoda poput drvenih vješalica Moskowitz, na praktičnom kovčežiću s priborom za šivanje braće Stozovaz ili na ambalaži – kartonskim ili metalnim kutijicama za pakiranje čokolade, čaja i kave. Trgovine modnom robom, tekstilom i mobilijarom za opremanje doma natječu se u prigodnim sniženjima i ponudi kvalitetne uvozne tkanine, ali i najnovijih modela ljetnih i zimskih  odjevnih kolekcija.

Jedan od brojnih dućana modne odjeće na riječkom Korzu, razglednica, 1920-ihReklamira se i cigaretni papir Otoman u poruci da mu reklama i nije potrebna  jer se kvalitetom hvali sam, ali i najpoznatiji proizvođač popularnih "singerica", koji je svoj proizvod predstavio riječkim damama na Prvoj industrijalnoj izložbi u Rijeci 1899. godine.

Jedna od knjižnica i papirnica vlasnika G. Jerouschega na Via del Governo, razglednica, oko 1910.Reklame grafičkih zavoda i tiskara, s uslugom izrade plakata i tiskanja pozivnica za sva društvena događanja, kolorirane su i likovno dopadljive, a brojni riječki i sušački obrtnici svoju robu i usluge nude standardnim reklamnim oglasima u Almanahu grada Sušaka ili u Guidi di Fiume.

Mathias Weiss u svom dućanu na riječkom Korzu imao je najbogatiji izbor rublja i odjeće za sve prigode, najmodernijih krojeva, razglednica, oko 1910.Tvornica papira Smith & Meynier odlikovana je brojnim srebrnim i zlatnim medaljama na svjetskim industrijskim izložbama za asortiman i kvalitetu proizvoda, a Tvornica kakaa i čokolade koja je proizvodnju konditorskih proizvoda započela u rujnu 1898., imala je premoćno najsimpatičniji zaštitni znak svojih proizvoda Elephant sa smeđim slonom i tri zadovoljne bebe slonića otisnute na reklamnim porukama i ambalaži.

Fiumaner Cacao-und Chocoladen-Fabrik, Fiume, razglednica, oko 1900.Ovom izložbom tek je načeta opsežna, sveobuhvatna tema o oglašavanju i reklamiranju u Rijeci, koja je od prvih oglasa do danas mijenjala oblik, način i izgled, dok je bit ostala nepromijenjena – privući potencijalnog kupca, korisnika, konzumenta.

Nada Sabljić

© 2008 MUZEJ GRADA RIJEKE | Izrada web stranice: NEON STUDIO