Willy - Zlatne godine filmskog plakata

PLAKATI

ALEKSANDAR NEVSKI / ALEKSANDR NEVSKY

ALEKSANDAR NEVSKI / ALEKSANDR NEVSKY

SSSR, 1938.
igrani film
režija: Sergej Mihajlovič Ejzenštejn
uloge: Nikolaj Čerkasov, Nikolaj Oklopkov
produkcija: Mosfilm
distribucija: Morava film
plakat, 1961. (?)

Veliki ruski redatelj Ejzenštejn, autor filmskog klasika Krstarica Potemkin, režirao je  Aleksandra Nevskog kao svoj prvi zvučni film. Radnja filma smještena je u 13. stoljeće kada ruski princ Akeksandar Nevski okuplja vojsku za borbu protiv germanskih plemena. Glazbu za ovaj povijesni spektakl skladao je Sergej Prokofjev.

VELIKO IŠČEKIVANJE / GREAT EXPECTATIONS

VELIKO IŠČEKIVANJE / GREAT EXPECTATIONS

Velika Britanija, 1946.
drama
režija: David Lean
uloge: Jean Simmons, John Mills, Valerie Hobson, Alec Guinness
produkcija: Cineguild
distribucija: Morava film

Mladi kovački naučnik Pip ugodno je iznenađen kada dozna da je naslijedio lijepo imanje i novac, što iz osnove mijenja njegov život. Uvjeren je da bogatstvo duguje gđici Hawisham, ekscentričnoj staroj dami, jedinoj bogatoj rođakinji s čijom se usvojenom kćeri Estellom igrao kao dijete. No bogatstvo dolazi od davno zaboravljenog čovjeka kojem je Pip pomogao u nevolji i bijegu iz zemlje, a koji mu sada tako zahvaljuje, spremajući se vratiti i vidjeti je li Pip sretan i zahvalan za darovano. Po povratku saznaje da njegov dobrotvor ima kćer i da je to Estella, Pipova ljubav iz djetinjstva. Pip je odlazi posjetiti kod gđice Hawisham, uvjerava je da je zbog njihova ekscentrična života u dvorcu uzaludno gubi svoju mladost i ljepotu, priznaje joj svoju ljubav koju oduvijek gaji za nju i nudi joj novi život. Estella prihvaća njegovu ponudu svjesna da mu uzvraća osjećaje.

PIJESAK IWO JIME / SANDS OF IWO JIMA

PIJESAK IWO JIME / SANDS OF IWO JIMA

SAD, 1949.
ratni film
režija: Allan Dawn
uloge: John Wayne, John Agar, Adele Mara, Forrest Tucker
produkcija: Republic Pictures
distribucija: Morava film
plakat, 1959.

John Stryker poručnik je američke vojske koju obučava u vojnom logoru na Novom Zelandu.  Njegovi vojnici doživljavaju ga kao bezosjećajnog čovjeka, ali  mu ne odriču hrabrost kao  komandantu u bitkama. Tijekom svog odsustva, John se u obližnjem gradu upozna i zbliži s mladom ženom i njezinim sinom, kojega majka odgaja s beskrajnom odanošću i ljubavlju. Dirnut odnosom majke i sina, John se prisjeća osobne životne traume, kada ga je bivša supruga ostavila prije rođenja njihova djeteta koje nikada nije vidio.
Nakon povratka u logor, John više nije ista kruta osoba, posve mijenja odnos prema suborcima i u prvoj velikoj bitci s Japancima za otok Iwo Jimu, junački gine.
Nakon bitke, njegovi vojnici kod njega nalaze nedovršeno pismo sinu, u kojemu ga
savjetuje da grubost prema ljudima nije vrlina te da ne ponavlja njegove greške, da poštuje svaku osobu koju upozna. U tom trenutku vojnici shvaćaju da nisu stigli upoznati i drugo toplo i ljudsko lice naoko bezosjećajnog komandanta.

STAZA SLONOVA / ELEPHANT WALK

STAZA SLONOVA / ELEPHANT WALK

SAD, 1954.
melodrama
režija: William Dieterle
uloge: Elizabeth Taylor, Peter Finch, Dana Andrews
produkcija: Paramount 
distribucija: Morava film
Inv. br. MGR - 12920

Popularni američki film snimljen u tehnikoloru  sredinom pedesetih godina, s Elizabeth Taylor i Peterom Finchem, holivudskim glumačkim zvijezdama na vrhuncu slave, kao glavnim protagonistima. Na filmskom plakatu Vilija Stipanova u povodu riječke premijere filma, pozom i bojom naglašen lik Elizabeth Taylor, oslonjene na ramenu filmskog supruga,  privlači pažnju senzualnom ljepotom, dok Peter Finch ostavlja dojam elegantne muževnosti.   Radnja filma smještena je na prekrasnoj  plantaži čaja na Cejlonu  (danas Sri Lanka), čiji su vlasnici ekstremno bogati, i prati život mladih supružnika suočenih s dominantnim ocem glavnog lika i naoko nerješivim ljubavnim trokutom. Iznimno je dinamična snažna scena s kraja filma, u kojoj krdo od stotinjak divljih slonova ruši veliku kolonijalnu kuću sagrađenu na njihovoj stazi koja oduvijek vodi do vode. Simbolika  rušenja kuće prenosi se na odnos među protagonistima jer dokida prevlast oca i svekra, te glavni likovi, uvjereni u svoju odanost nakon scene spašavanja Elizabeth Taylor iz kuće koja se urušava, nastavljaju zajednički život.

DANAŠNJE DJEVOJKE / RAGAZZE D'OGGI / GIRLS OF TODAY

DANAŠNJE DJEVOJKE / RAGAZZE D'OGGI / GIRLS OF TODAY

Italija, Francuska, 1955.
komedija
režija: Luigi Zampa
uloge: Marisa Allasio, Edoardo Bergamo, Mike Buongiorno, Paolo Stoppa
produkcija: Carlo Ponti Cinematografica - Films du Centaure
distribucija: Morava film
plakat, 1959.

U siromašnoj milanskoj  četvrti živi skromna obitelj Bardoleti - otac udovac, trgovački putnik, i njegova sestra koja mu pomaže u odgoju četiri lijepe kćeri: Tilde, Ane, Sofije i Simonete, i koja je uvjerena da je ljepota djevojaka dovoljna za bogatu udaju te zamjera Ani zbog ljubavi koju uzvraća siromašnom službeniku zrakoplovne kompanije. Sofija i Tilde zaljubile su se u bogate momke pa nagovaraju Anu da slijedi njihov primjer i uvode je u visoko društvo. Uskoro se ispostavi da Sofijin zaručnik ovisi o milosti bogatog oca koji ne odobrava njihovu  vezu, a da je Tildin odabir još lošiji - zaručnik je varalica i zavodnik. U posljednji trenutak Ana shvaća gdje je prava vrijednost te se odluči udati za svoju prvu ljubav Sandra.  Razočarane, Sofija i Tilda vraćaju se kući na dan sestrina vjenčanja, spremne poput nje ubuduće slijediti samo svoje srce, bez obzira na novac.

ILJA MUROMEC / ILLYA MUROMETS

ILJA MUROMEC / ILLYA  MUROMETS

SSSR, 1956.
fantazija
režija: Aleksanadr Ptuško
uloge: Boris Andrejev, Sergej Stoljarov, Ninel Miškova
produkcija: Mosfilm
distribucija: Morava film

Kalin-Car, zloglasni tugarski vladar, kreće sa svojim hordama na Kijev, posljednje uporište porobljene Rusije, i gdje god prođe ostavlja iza sebe prah i pepeo. Protiv njega ustaje mladi junak Ilja iz Muromca, naoružan mačem legendarnog junaka Svjatigora. Zajedno s poznatim hrabrim borcima Nikitićem i Popovićem kreće iz Kijeva  u borbu protiv Kalin-Cara, koji mu za osvetu otme ženu i s protivnicima ga okleveta kod  kijevskog kneza.  Knez povjeruje i zarobi ga te baci u tamnicu, no ubrzo uviđa da su Iljine namjere časne te ga pušta uz molbu za oprost. U konačnom okršaju, Ilja se na bojištu susreće sa svojim sinom, zajedno s njim pobijedi plamenog zmaja i pobjedonosno se vraća kuća vjernoj ženi.

POSLJEDNJA KOLA / THE LAST WAGON

POSLJEDNJA KOLA / THE LAST WAGON

SAD, 1956.
vestern
režija: Delmer Daves
uloge: Richard Widmark, Felicia Farr, Susan Kochner, Tommy Retting
produkcija: 20th Century-Fox Film Corporation
distribucija:  Morava film
plakat, 1959.

Glavni lik filma Comanche Tod, bijeli čovjek koji je godinama živio s Indijancima, u interpretaciji glumca Richarda Widmarka, još je jedan vestern-junak koji ukida granicu između protuhe i heroja. Nakon  ubojstva nasilnika odgovornih za smrt njegove žene i djece,  Comanche Tod kao iskusan tragač jedini može provesti malu grupu ljudi, nakon napada Apaša, kroz opasno područje Arizone. Put je iznimno težak i opasan, pun gladi, žeđi i zmija, ali Tod polako svojom spretnošću stječe povjerenje grupe, a posebno mlade Jenny s kojom se polako zbližava, te njezina brata i poluindijanke Jolly. Nakon što spasi svoju opkoljenu karavanu zahvaljujući malome vojnom odredu koji je doveo u pomoć, dolazi u grad gdje ga  general Howard zatvori zbog počinjenog nedjela. Tod na sudu priznaje da je sam presudio ubojicama svoje obitelji, a kada se u obranu uključi i Jenny, tvrdeći da je spasio život ljudi koji su mu bili povjereni, riskirajući vlastiti, Toda oslobode optužbe te je slobodan potražiti sreću s Jenny.

ČOVJEK KOJI JE SUVIŠE ZNAO / THE MAN WHO KNOW TOO MUCH

ČOVJEK KOJI JE SUVIŠE ZNAO / THE MAN WHO KNOW TOO MUCH

SAD, 1956.
triler
režija: Alfred Hitchcock
uloge: James Stewart, Doris Day, Brenda de Banzie, Daniel Gélin
produkcija: Paramount Picture, Filwite Productions
distribucija: Morava film
plakat, 1959.

Američki liječnik Ben, njegova supruga Joe i sinčić Hank tijekom boravka u Marakešu  nesretnim slučajem postaju očevici ubojstva Francuza Louisa koji na samrti Benu saopćava  da se sprema atentat na jednog visokopozicioniranoga političara. Da bi spriječili odlazak obitelji  iz zemlje, zločinci umiješani u atentat otmu Hanka. Ben uskoro doznaje od Scotland Yarda da je ubijeni Francuz imao zadatak spriječiti atentat, a ključ je u poruci koju sada zna jedino Ben, prisiljen na šutnju bojeći se za život otetog sina. Ben i Joe pokreću vlastitu istragu i slijedeći trag doznaju da zločinci namjeravaju ubiti premijera jedne europske zemlje na koncertu u londonskom Albert Hallu. Joe u kritičnom trenutku primijeti ubojicu i vrisne, a Ben spretno spasi premijera od sigurne smrti. Na prijmu u premijerovoj ambasadi, očekujući  s pravom da je Hank tamo skriven, Joe zapjeva djetetovu omiljenu pjesmu - i nakon svih prepreka i uzbuđenja pronalaze sina te sretni odlaze kući.

SLOMLJENA KRILA / WINGS OF EAGLES

SLOMLJENA KRILA / WINGS OF EAGLES

SAD, 1957.
drama
režija: John Ford
uloge: John Wayne, Dan Dailey, Maureen O'Hara
produkcija: Metro-Goldwyn-Mayer
distribucija: Morava film

Dirljiv biografski film o Franku "Spigu" Weadu,  pilotu-marincu koji je  nakon vojne karijere postao scenarist. Dojmljive glavne uloge odigrali su John Wayne i Maureen O'Hara. U filmu se prepleću elementi komedije i sentimentalnosti, tipične za Johna Forda, s bolnim istinama  i spoznajama koje glavni likovi tijekom filma uče, što ga čini pravim užitkom za gledatelje.

DRVO ŽIVOTA / RAINTREE COUNTY

DRVO ŽIVOTA / RAINTREE COUNTY

SAD, 1957.
povijesna melodrama
režija: Edward Dmytryk
uloge: Elizabeth Taylor, Montgomery Clift, Eva Marie Saint , Nigel Patrick, Lee Marvin
produkcija: Metro Goldwin Mayer
distribucija: Morava film
plakat, 1959.

Mladi učitelj John Wiclif spreman je na sve za ljubav južnjačke ljepotice Susane te ostavlja dotadašnju vjerenicu i ženi se Susanom. Ubrzo zbog svojih naprednih ideja u osjetljivim pitanjima ropstva na jugu Amerike dolazi u sukob s njezinim rođacima. Njegova mlada nevjesta nije prihvaćena od sugrađana, a situacija se dodatno zaoštrava kada dobiju sina. Susana polako postaje sve nesigurnija, a u trenutku rastrojstva uzima sina i odlazi. Građanski rat je buknuo i John odlazi u vojsku gdje u ratnom vihoru doznaje da mu je sin živ i zdrav, a Susana u duševnoj bolnici. Zajedno se vraćaju kući, no zakratko. Jedne noći Susana, svjesna da je suprugu upropastila život, napušta dom i odlazi u močvaru potražiti za njega  "zlatno drvo". Sinčić kreće za majkom, što izazove masovnu potragu za njima, u koju je uključena i bivša zaručnica Nail. Pred zoru nalaze Susanu mrtvu, a dječaka na proplanku sklonjenog pod "zlatnim drvom" o kojemu su u mladosti maštali John i Nail.

DIVLJI VJETAR / WILD IS THE WIND

DIVLJI VJETAR / WILD IS THE WIND

SAD, 1957.
drama
režija: George Cukor
uloge: Anna Magnani, Anthony Quinn, Dolores Hart, Anthony Franciosa
produkcija: Paramount Pictures
distribucija: Morava film
plakat, 1959.

Gino, bogat uzgajivač ovaca iz Nevade, dovodi iz Italije sestru svoje pokojne žene s namjerom da je oženi. Na slavlju u čast Gioina dolaska, nalazi se i Bene, mladić kojega je Gino odgojio kao vlastita sina, te Ginova kći i brat Alberto. Gioia ubrzo shvaća da je Gino doživljava tek kao sjenu svoje preminule žene, dok istovremeno u susretima s Beneom osjeća zadovoljstvo i bliskost. Kada ju jednom prigodom Bene spasi od kopita pomahnitala konja, u   utješnom zagrljaju jedno drugom priznaju međusobnu privlačnost. Ubrzo, po povratku s puta, Gino ih zatekne zajedno i udara Benea, nakon čega Bene napušta ranč i Giou. Gino je neutješan, ali nespreman priznati svoje greške, i tek ga Gioina odluka da se vrati u Italiju natjera da požuri za njom na aerodrom i prizna joj svoje prave osjećaje. Gioia prihvaća Ginovu ispriku i pruža im objema šansu za nov početak.

OBRAČUN KOD O.K. KORALA / GUNFIGHT AT THE O.K. CORRAL

OBRAČUN KOD O.K. KORALA / GUNFIGHT AT THE O.K. CORRAL

SAD, 1957.
vestern
režija: John Sturges
uloge: Kirk Douglas, Burt Lancaster, Rhonda Fleming, Jo Van Fleet, John Ireland
produkcija: Paramount Pictures 
distribucija: Morava film

Vestern Obračun kod O.K. Corrala temeljen je na priči o jednom od najpoznatijih obračuna koji se odigrao na Divljem zapadu u listopadu 1881. u gradiću Tumbstoneu u Arizoni. Šerif Wyatt  Earp bori se protiv zloglasne bande, braće Clanton, čiji je član i legendarni Doc Holiday, nekadašnji liječnik, a sada kriminalac i kockar. Unatoč tomu, Doc iznimno poštuje šerifa Earpa koji ga je spasio od ljutite mase koja ga je htjela linčovati zbog počinjenog ubojstva. Bježi u Dodge Citty gdje ubrzo stiže i šerif Earp kako bi se obračunao s bandom Clantonovih koji pljačkaju po gradu. Nakon što upozna Lauru, lijepu kockarku, dužnost mu nalaže da je uhiti, ali je na Dockov nagovor pušta, no iskra je planula i njih se dvoje zaljubljuju. Da bi se odužio Earpu, Doc se pridružuje borbi protiv Clantonovih, čak mu u sukobu s plaćenikom Clantonovih spašava život. U završnomu krvavom okršaju zaraćenih strana ubijen je i Wyattov mlađi brat James pa ogorčena braća Earp napadaju Clantonove kod O.K. Corrala  i pobiju ih. Nakon okršaja, Earp napušta položaj šerifa i oženi se Laurom, a Doc se vraća kocki i pljački, svojim starim porocima.

DUGO TOPLO LJETO / THE LONG, HOT SUMMER

DUGO TOPLO LJETO / THE LONG, HOT SUMMER

SAD, 1958.
režija: Martin Ritt
uloge: Paul Newman, Joanne Woodward, Orson Welles, Anthony Franciosa
produkcija: 20th Century Fox, Jerry Wald Productions
distribucija: Morava film
plakat, 1959.

Ben Quick, mladi nadničar, protjeran iz nekoliko gradova pod optužbom da je palikuća, zapošljava se na golemoj plantaži veleposjedničke obitelji Werner. Otac obitelji  Will, po povratku iz bolnice prekorava svoga sina Jodija, kojega smatra slabićem, zbog  Benova zapošljavanja. Ali nakon prvoga većeg sukoba starac uviđa i Benove kvalitete - snagu, upornost i volju za rad te mu nudi ortakluk u obiteljskoj prodavaonici. Ben se ubrzo istakne kao spretan trgovac te ga Will još više zavoli i počne smatrati izvrsnom prilikom za svoju lijepu neudanu kćer Claru koja odlučno odbija očev prijedlog. Zapostavljeni sin Jodi bijesan je i želeći se osvetiti ocu, zatvara ga u staju koju zapali, uvjeren da će za to okriviti Bena.
Kada se u posljednjem trenu predomisli i spasi ga, otac mu sve oprosti shvativši da u sinu ima temperamenta i odlučnosti. Plamen koji se diže iz staje uzbuni građane koji se, uvjereni u Benovu krivnju, krenu s njim obračunati. Sukob sprječava Clara, stišava razjarenu masu uvjerena u Benovu nevinost, jednako kao i u svoju ljubav prema njemu, koju mu na kraju prizna.

DRAGA ANA / ÉDES ANNA / DEAR ANA

DRAGA ANA / ÉDES ANNA / DEAR ANA

Mađarska, 1958.
drama
režija: Zoltán Fábri
uloge: Mari Töröcsik, Károly Kovács, Mária Mezey
produkcija: Studios Hunnia
distribucija: Morava film
plakat, 1959.

Ljupka i nevina seljančica Ana napušta selo i odlazi u Budimpeštu služiti u kući bogate i ugledne obitelji. Život u novoj sredini teče mirno do dolaska bliskog rođaka gospođe koju služi, koji je lijepim riječima i osmijehom navede da povjeruje da je voljena. No nakon nekoliko strasnih noći slijedi otrježnjenje. Ljubavnik daje Ani lijek koji bi trebao prikriti posljedicu i sramotu njihovih susreta u njezinoj sobici, ali Ana je neutješna i nespremna priznati sebi da ju je voljeni čovjek odbacio. Kada ga uskoro zatiče kako jednako strastveno ljubi gošću u polumračnom predsoblju, shvaća da je kraj i slomljena rješava si oduzeti život.
CRNA ORHIDEJA / THE BLACK ORCHID

CRNA ORHIDEJA / THE BLACK ORCHID

SAD, 1958.
drama
režija:  Martin Ritt
uloge: Sophia Loren, Anthony Quinn, Ina Balin, Jimmie Baird, Mark Richman
produkcija: Paramount Pictures
distribucija: Morava film
plakat, 1959.

Rosa Bianci, lijepa udovica gangstera Tonija, optužuje sebe i svoje prohtjeve za muževe   zločina koji su ga stajali  glave. Zapošljava se kao aranžerka umjetnog cvijeća i ubrzo pristaje na udvaranje udovca Franca Valentija, s kojim jedne nedjelje odlazi u posjet njegovu sinu  Ralfiju u popravni dom. Nakon razgovora u kojem i Ralfi pristaje da živi s njima, Franco zaprosi Rosu. Tu odluku, međutim, teško prihvati Francova kći  Meri. Rosa odustaje od udaje i tu odluku saopći Ralfiju koji, nesretan, bježi iz doma. Franco i kćerin zaručnik kreću u potragu za dječakom, a Meri i Rosa imaju prigodu u iskrenom razgovoru razjasniti sve nesporazume. Kada se muškarci vrate s pronađenim Ralfijem, doma zatiču dvije žene kako u prisnoj atmosferi zajedno pripremaju doručak.

DJEVOJČICA TRAŽI OCA / DEVOČKA IŠČET OTCA / GIRLS SEEKS FATHER

DJEVOJČICA TRAŽI OCA / DEVOČKA IŠČET OTCA / GIRLS SEEKS FATHER

SSSR, 1959.
ratna drama
režija:  Lev Golub
uloge: Anja Kamenkova, Vladimir Guskov, Vladimir Dorofejev
produkcija: Belarusfilm
distribucija: Morava film

Tijekom njemačkog bombardiranja ruskoga grada Zapoljskog, među poginulima je i majka djevojčice Ljene koju stari šumar pronalazi i odvodi kući. Nijemci su saznali za djevojčicu, a kako joj je otac u partizanima, žele je kao taoca. U okršaju starac pogine braneći Ljenu koja uspijeva nakratko pobjeći. Nijemci izdaju naredbu da se pohvataju sva djeca u gradu - i Ljena je međa njima. Jedini način da je spasi, nakon što sazna gdje je, otac vidi u prijevari - oblači uniformu zarobljenog njemačkoga generala i zajedno s grupom partizana uspijeva se probiti do kćeri i osloboditi je iz zarobljeništva.

MUMU

MUMU

SSSR, 1959.
drama
režija: Anatolij Bobrovski, Evgenija Teterina
uloge: Afanasij Kočetkov, Nina Grebeškova, Elena Polevickaja, Igor Bezjaev, Ivan Rižov, Leonid Kmit
produkcija: Mosfilm
distribucija: Morava film
plakat, 1960.

Film je snimljen prema noveli Ivana Turgenjeva.
U Rusiji, u 19. stoljeću, velik gluhonijemi seljak Gerasim odlazi iz rodnog sela u veliki grad, u Moskvu. Tamo se zapošljava kao nosač kod Tatjane, bogate djevojke iz visokog društva. Gerasim ne voli gradski život i jedinu utjehu i vezu sa svojim nekadašnjim seoskim životom pronalazi u umiljatom štencu kojeg spašava i s puno ljubavi odgaja, gotovo kao vlastito dijete.

TIL EULLENSPIGL / LES AVENTURES DE TILL L'ESPIÉGLE / BOLD ADVENTURE

TIL EULLENSPIGL / LES AVENTURES DE TILL L'ESPIÉGLE / BOLD ADVENTURE

Francuska, Istočna Njemačka, 1959.
pustolovni
režija: Gérard Phillipe
uloge: Gérard Phillipe, Nicole Berger, Jean Vilar
produkcija: Les Films Ariane, DEFA
distribucija: Morava film
plakat, 1960.

Španjolska okupacija Flandriji donijela je samo nasilje, teror i bijedu. Mladi Till Eullenspigl  prisustvuje smaknuću vlastita oca po nalogu nasilnika vojvode od Albe i u tim se teškim trenucima zaklinje da će progoniti Španjolce dok i posljednji na napusti Flandriju. Ubrzo postaje poznat i omiljen među sunarodnjacima koji se ujedinjuju u otporu protiv okupatora i dižu ustanak na čelu s Guyem Oranskim. Tiranin vojvoda od Albe kuje zavjeru s namjerom da ga ubije na prevaru, ali njegovu nakanu spriječi Till Eullenspigl. Nakon konačnoga krvavog obračuna Španjolaca i ustanika, Nizozemska je ponovno nezavisna, a Till se, ovjenčan slavom, vraća u svoje mjesto zaručnici Nelle.

POSLJEDNJA OBALA / ON THE BEACH

POSLJEDNJA OBALA / ON THE BEACH

SAD, 1959.
drama, znanstvena fantastika
režija: Stanley Kramer
uloge: Gregory Peck, Ava Gardner, Anthony Perkins, Donna Anderson, Fred Astaire
produkcija: Stanley Kramer Productions
distribucija: Morava film
plakat, 1960.

Nuklearni rat smješten u blisku budućnost, uništio je gotovo cijelu sjevernu polutku, a godinu dana poslije, u australsku luku Melbourn uplovila je američka nuklearna podmornica Sawfish' s posadom. Australiji  je preostalo još nekoliko mjeseci života prije nego što radijacija uništi sav život na Zemlji. Zapovjednik podmornice Dwight Towers vjeruje da mu je obitelj  u Americi još živa te u početku odbija udvaranje Moire, žene razočarane životom, ali istodobno i pomirene sa svim. Kada shvati surovu istinu da radijacija ne slabi, već da je, naprotiv, kraj blizu, Dwight i Moira pokušavaju ukrasti svaki dragocjeni trenutak da budu zajedno. Pred sam kraj posada se želi vratiti i umrijeti "doma", a Dwght iz osjećaja časti odlazi s njima, dok Moira s posljednje  obale pozdravlja podmornicu.

PODMORNICA "ORAO" / ORZEL / "THE EAGLE"

PODMORNICA "ORAO" / ORZEL / "THE EAGLE"

Poljska, 1959.
ratni film
režija: Leonard Buczkowski
uloge: Wienczyslaw Glinski, Aleksander Sewczuk, Jan Machulski, Roland Govacki
produkcija: Film Polski, Zespól Filmowy "Kadr"
distribucija: Morava film
plakat, 1960.

Na poljskoj podmornici Orao posada preko radija saznaje da je Hitler sa svojim trupama napao Poljsku. Budući da ne može uploviti u gdinjsku luku jer su bombarderi nad gradom, podmornica se premješta na novi zadatak - patrolira uz finsku obalu i napada neprijateljske brodove. Kapetan se ubrzo razbolio i posada pristaje u estonsku luku Thalin kako bi se opskrbili hranom i gorivom. Estonci zadržavaju podmornicu duže od dopuštenog vremena po međunarodnom pravu, želeći iskrcati posadu koja se hrabro bori i bez  navigacijskih instrumenata uspijeva krenuti u Englesku. U susretu s njemačkim ratnim brodom primoraju posadu da napusti brod, a nacisti ih potom za odmazdu još jače bombardiraju cijelim putem. Na kraju, boreći se uza saveznike, uspijevaju ući u Sjeverno more i na rubu snaga iskrcati se na englesku obalu. 

ORDEN ZA HRABROST / KRZYZ WALECZNYCH / CROSS OF VALOR

ORDEN ZA HRABROST / KRZYZ WALECZNYCH / CROSS OF VALOR

Poljska, 1959.
ratni film
režija: Kazimierz Kutz
uloge: Zbigniew Cybulski, Bronislaw Pawlik, Grazyna Staniszewska, Jerzy Turek
produkcija: WFF Wroclaw
distribucija: Morava film
plakat, 1960.

Film se temelji na tri nepovezane priče Jozefa Hena o ratnom iskustvu, koje toplo, ljudski i sućutno osvjetljavaju kompleksnu ljudsku psihu.

SIGNALI NAD GRADOM / SIGNALS ABOVE THE CITY

SIGNALI NAD GRADOM / SIGNALS ABOVE THE CITY

Jugoslavija, 1960.
ratni film
režija: Žika Mitrović
uloge: Aleksandar Gavrić, Marija Tocinoski, Miha Baloh, Tonko Lonz, Bata Živojinović, Tito Stroci, Nela Eržišnik i dr.
Produkcija: Jadran film
Distribucija: Croatia film
plakat, 1960.

Radnja filma zbiva se u okupiranom Karlovcu punom okupatorske i kvislinške vojske, gdje ustaška policija hvata dva pripadnika ilegalne organizacije u pokušaju da se pridruže partizanima. Treći ilegalac, zbog uhićenja drugova, ostaje u gradu bez kontakta s organizacijom. Doznavši za to, karlovački partizanski odred priprema plan spašavanja drugova. Odjeveni u domobranske uniforme, zajedno s komandirom Rankom, bez teškoća se kreću gradom i ulaze u bolnicu da bi izvukli drugove, a pritom im pomaže i doktorica Dinka, zaljubljena u komandanta. Partizani su ipak otkriveni, slijede akcijske scene automobilske jurnjave gradom i okršaja s okupatorima, prije nego što se odred zajedno s oslobođenim ilegalcima nađe na oslobođenom teritoriju.

ZIMSKA FANTAZIJA / WINTER FANTASY

ZIMSKA FANTAZIJA / WINTER FANTASY

muzička revija na ledu
SSSR
Režija: I. Poselski
uloge: Irina Gološčapova, Volodja Luzin
produkcija: Centralni studio dokumentarnih filmova
distribucija: Morava film
plakat, 1960.

Dugometražni ruski glazbeno-plesni film ekranizirana je "sovjetska muzička revija na ledu", jedna od prvih i najomiljenijih klizačkih predstava. O ambiciji ovoga filma u boji svjedoče i atraktivni kostimi i koreografija te izbor širokog platna.

DJEVOJKA / THE YOUNG ONE

DJEVOJKA / THE YOUNG ONE

Meksiko, SAD, 1960.
drama
režija: Luis Bunuel 
uloge: Zachary Scott, Key Meersman, Bernie Hamilton, Crahan Denton
produkcija: Producciones Olmeca
distribucija: Croatia film

Lovočuvar Miller živi na osamljenom i slabo naseljenom otoku uz obalu Caroline, u  neposrednoj blizini Evvie, naivne  djevojke koja mu se jako sviđa. Uskoro na otok stiže  Traver, crni glazbenik, koji bježi pred linčovanjem zbog neosnovane optužbe za silovanje. Miller ga je spreman predati i ukloniti konkurenciju, ali Evvie ga štiti jer joj se sviđa. Propovjednik dolazi s kopna da spasi Evvie - i Traverova prisutnost na otoku je otkrivena. Miller sada mora odlučiti hoće li ga predati i time izgubiti ugled u djevojčinim očima.

NIRNBERŠKI PROCES / DER NÜRNBERGER PROZESS / THE NÜREMBERG TRIALS

NIRNBERŠKI PROCES / DER NÜRNBERGER PROZESS / THE NÜREMBERG TRIALS

Zapadna Njemačka, 1958.
režija:  Félix v. Podmaniczky
pripovjedači: Joe J. Heydecker, Johannes Leeb
produkcija: Continent film
distribucija: Morava film
plakat, 1961.

Nakon drugog svjetskog rata, od 1945. do 1949., u njemačkom je gradu Nürnbergu održano suđenje ratnim zločincima, dvadeset i četvorici vodećih nacističkih dužnosnika. Većina je optuženika osuđena na smrt, neki na dugotrajnu robiju, a samo su četvorica oslobođena.
U vrijeme početka hladnoga rata između zapadnih saveznika i ruskoga socijalističkog  bloka proces je izazvao mučno podsjećanje na ratne strahote i podijeljeno mišljenja javnosti.
O toj, još i danas, zanimljivoj temi snimljena su krajem pedesetih i početkom šezdesetih dva igrana i jedan dokumentarni film.
Najpoznatiji je od njih posljednji u toj trijadi, američki film redatelja Stanlyja Kramera (Jugdgment at Nürenberg, 1961.) sa Spencerom Tracyjem u ulozi donedavna umirovljenog američkog suca koji u Nürnbergu otkriva brojne za njega neugodne pojedinosti i osobno proživljava teške moralne dvojbe.
No, prije Amerikanaca, njemački je redatelj Félix Podmaniczky 1958. snimio o istoj temi igrani i dokumentarni film - s ulogom pripovjedača (Joe J. Heydecker i Johannes Leeb), voditelja kroz građu o suđenju.

ŠERIFOV SIN / THE TRAP

ŠERIFOV SIN / THE TRAP

SAD, 1959.
režija: Norman Panama
uloge: Richard Widmark, Tina Louise, Lee J. Cob, Earl Holliman
produkcija: Paramount, Heath Productions
distribucija: Morava film
plakat 1961. 

Ovaj napeti triler radnju smješta u kalifornijski gradić u pustinji u koji stiže grupa odbjeglih robijaša. Stanovnici grada, posve nedužni, izloženi su neprekidnom nasilju, krvavim obračunima i stalnoj atmosferi straha. Filmovi poput ovoga, drže gledatelja u napetosti od prve do posljednje minute, a zbog uvjerljive glume Richard Widmark postao je velika holivudska zvijezda.

HAJDUČKA KRV / OLEKSA DOVBUSH

HAJDUČKA KRV / OLEKSA DOVBUSH

SSSR, 1959.
povijesni
režija: Viktor Ivanov
uloge: Afanasij Kočetkov, Oleg Borisov, Natalja Naym, G. Tesla
produkcija: Kijevskaja studia
distribucija: Morava film
plakat, 1961.

Tema filma je herojska biografija Olekse Dovbuša, ukrajinskog pobunjenika iz 18. stoljeća, koji se borio protiv poljske okupacije. Pobunu je pokrenuo sa samo dvanaestoricom drugova, pokušavajući zaštititi svoj potlačeni narod. Istovremeno je rastrgan između osjećaja dužnosti  prema domovini i istinskoj ljubavi prema lijepoj seljančici  Mariczki.

SPARTAK / SPARTACUS

SPARTAK / SPARTACUS

SAD, 1960.
povijesni spektakl 
režija: Stanley Kubrick
uloge: Kirk Douglas, Jean Simmons, Laurence Olivier, Peter Ustinov, Charles Laughton, John Gavin, Tony Curtis
produkcija: Universal Pictures, Bryna Productions
distribucija: Morava film
plakat, 1975.
Inv. br. MGR - 12935

Filmski klasik, jedan od najgledanijih filmova u povijesti kinematografije, nagrađen s četiri Oskara, snimljen je po romanu Howarda Fasta o Trećemu robovskom ratu, pobunjenom robu Spartaku i njegovu životu. Radnja filma počinje u rudnicima rimske provincije Libije gdje upoznajemo Tračanina Spartaka koji pomaže starcu iscrpljenom teškim radom. Osuđen je na smrt gladovanjem, ali ga spašava voditelj gladijatorskih borbi kojega se dojmila snaga njegova duha. Nakon obuke, Spartak sudjeluje u gladijatorskim borbama, dok u jednoj pobjednik odbija ubiti poraženog Spartaka i baca trozubac na Rimljane. Ta je scena uvod u pobunu robova pod Spartakovim vodstvom, koji Rimljani pokušavaju ugušiti šaljući na njih legije. Konačna bitka završava porazom robovske vojske, a Spartak biva zarobljen kao i mnogi  pobunjenici, nespremni Rimljanima odati ime svoga vođe. Ipak, sudbina ovoga snažnog lika je tragična, završava raspet na križu, a u posljednjoj sceni u agoniji kraja vidi Variniju i njihova novorođenog sina te čuje njezinu zakletvu da će im sin odrasti u slobodnog čovjeka.

PRVI GRAĐANIN MALOGA GRADA / FIRST CITIZEN IN THE SMALL TOWN

PRVI GRAĐANIN MALOGA GRADA / FIRST CITIZEN IN THE SMALL  TOWN

Jugoslavija, 1961.
ljubavna drama
režija: Mladomir (Puriša) Đorđević
uloge: Rade Marković, Jelena Jovanović, Ljuba Tadić, Mija Aleksić
produkcija: Avala film
distribucija: Morava film
plakat, 1961.

Građani maloga grada ujedinjuju se u namjeri da zaustave radove koji će promijeniti izgled njegova središta i zamijeniti ga modernijim, novim, ljepšim. Najugledniji građanin, predsjednik općine, podržava promjene u srcu gradića, koje predlaže mlada projektantica u  koju je dugo zaljubljen. Svjestan da će građani odobravanje projekta brzo povezati s osobnom  naklonošću, počinje izbjegavati djevojku koja se nedugo potom odluči udati za drugog muškarca. Kao prvi čovjek maloga grada, predsjednik obavlja ceremoniju vjenčanja, uviđajući pomalo da je on sam u braku trajno i zauvijek sa svojim gradom.

DJEVOJKE POD MOREM / GIRLS UNDER THE SEA

DJEVOJKE POD MOREM / GIRLS UNDER THE SEA

dokumentarni

Dodatak - Crtani filmovi Walta Diesneya
distribucija: Morava film
plakat, 1961.

Filmska je predstava u kompilaciji i distribuciji Morava filma sačinjena od jednog dužega dokumentarnog filma i izbora kratkih zabavnih crtanih filmova. 
Disneyevi su filmovi pedesetih i šezdesetih godina među najomiljenijima u zemlji. U vrijeme kada televizija još nije postala ozbiljan konkurent kinematografima, Morava film sastavlja vlastite filmske projekcije ponajprije namijenjene zabavi mladih.

UBITI PTICU RUGALICU / TO KILL A MOCKING BIRD

UBITI PTICU RUGALICU / TO KILL A MOCKING BIRD

SAD, 1962.
drama
režija: Robert Mulligan
uloge: Gregory Peck, Mary Badham, Phillip Alford, John Megna, Ruth White
produkcija: Universal Pictures, Brentwood Productions
distribucija: Croatia film

Oskarom nagrađen film Ubiti pticu rugalicu,  priča je ispričana kroz lik djevojčice Scout
koja odrasta na američkom jugu, u Alabami, malenu mjestu Maycomb. Radnja se zbiva 1930- ih godina, u vremenu bremenitom teškim temama - rasizam malih sredina, poimanje dobra i zla, siromaštvo i bijeda građana te polagano sazrijevanje spoznaje o svijetu u kojemu ne vlada snošljivost i pravda. Glavni likovi - malena Scout, njezin brat Jem i prijatelj Dill - kroz bezazlene dječje avanture otkrivaju svijet koji se otvara pred njima u svoj svojoj misterioznoj složenosti. Prijelomni je trenutak njihova djetinjstva suđenje mladom crncu optuženom unaprijed za zločin koji nije počinio, i tada prvi put shvaćaju da je svijet odraslih, koji bi trebali pružiti uzor u ponašanju, nesavršen i okrutan.

LUDORIJE JERRYJA LEWISA / WHO'S MINDING THE STORE?

LUDORIJE JERRYJA LEWISA / WHO'S MINDING THE STORE?

SAD, 1963.
komedija
režija: Frank Tashlin
uloge: Jerry Lewis, Jill St. John, Agnes Moorehead
produkcija: Paramount Pictures, Jerry Lewis Pictures
distribucija: Morava film

Barbara je zgodna, vrlo bogata mlada djevojka, koja se zaljubljuje u siromašnog mladića Normana, za kojega se namjerava udati, ali mu oklijeva to priznati da ga ne povrijedi. No Barbarina majka Mrs. Tuttle nije oduševljena kćerinim izborom, ponajprije zbog mladićeva siromaštva, te ih odluči rastaviti. Ponudi Normanu da radi u jednom od njezinih trgovina, ali mu namijeni najteže i najbezvrjednije poslove. Nada se da će njezina kći, vidjevši  Normana  poniženog, konačno odlučiti raskinuti zaruke, ali Barbara ne dijeli majčino mišljenje i nakon niza komičnih zapleta, dvoje mladih se izbore za svoju ljubav. Ulogu  Normana kritika i publika smatraju najboljom ulogom Jerryja Lewisa u njegovoj filmskoj karijeri.

LIJEPI ŽIVOT

LIJEPI ŽIVOT

Francuska, 1963.
režija: Robert Enrico
uloge: Frédéric de Pasquale, Josée Steiner, Aline Bertrand, Lucienne Hamon
produkcija: Les Films du Centaure
distribucija: Croatia film
plakat, 1964.

Mladi bračni par pokušava organizirati svoj život nakon francuskog konflikta u Alžiru.  Glavni lik filma,  nakon otpuštanja  iz vojske, dobiva poziv od bogatog  ujaka  da dođe živjeti u Monte Carlo. Žive međutim  u malom, depresivnom stanu, žena mu ubrzo  zatrudni, on teško pronalazi posao, a zemlja je rastrgana bombaškim napadima i policijskim racijama.

TOM - ROBINZON

TOM - ROBINZON

Najnoviji doživljaji mačka Toma i mišića Džerija
SAD, 1958. (?)
crtani film
režija: William Hanna, Joseph Barbera
produkcija: Metro Goldwyn Mayer
distribucija: Morava film

Morava film je za svoje potrebe katkad kompilirala posebne "potpurije", nizove kratkih zabavnih skečeva, crtanih filmova koji su se obično prikazivali u posebnim prigodama namijenjenim djeci. Tom i Jerry, kao i ostali crtani filmovi holivudskog autorskoga dvojca Hannah-Barbera bili su među najomiljenijima.

REVOLVERAŠ IZ ARIZONE / LEMONADE JOE

REVOLVERAŠ IZ ARIZONE / LEMONADE JOE

Čehoslovačka, 1964.
vestern, komedija
režija: Oldrich Lipský
uloge: Karel Fiala, Olga Schoberová , Kveta Fialová
produkcija: Filmové Studio Barrandov
distribucija: Croatia film
plakat, 1964.
Inv. br. MGR - 12938

Roman Jirija Brdečka, češkog pisca, punog naslova Limonadovy Joe aneb Konska opera, adaptiran je za kazališnu predstavu, ali je filmska verzija pod nazivom Lemonade Joe dobila kultni status u kinima u Čehoslovačkoj. Sadržaj filma lagano ironizira teme američkih vesterna, a glavni lik Lemonade Joe, koji u  zadimljenim salunima pije samo Kolaloka limunadu, potpuna je suprotnost omiljenim likovima iz vesterna, sirovim, beskrupuloznim macho muškarcima.

VELIČANSTVENI TONI KARERA / LE MAGNIFICO TONY CARRERA / MAGNIFICENT TONY CARRERA

VELIČANSTVENI TONI KARERA / LE MAGNIFICO TONY CARRERA / MAGNIFICENT TONY CARRERA

Italija, Španjolska, 1968.
triler
režija: Jose Antonio de la Loma
uloge: Thomas Hunter, Gila von Weitershausen, Fernando Sancho, Erica  Blanc i dr. 
produkcija: Cinematografica Associati
distribucija:  Morava film
Inv. br. MGR - 12930

U ovom opskurnome talijansko-španjolskom trileru, nekadašnji slavni kradljivac Tony Carrera (Thomas Hunter), sada poznati automobilski as i izumitelj novog moćnoga goriva, pred ženidbom je te želi nastaviti živjeti poštenim životom, ali ga okolnosti ponovno namame na stari zanat.
Saznaje da je sadržaj kovčega koji je predao banditima od neprocjenjive vrijednosti. Na sve se načine dovija kako da se domogne blaga pa započinje bjesomučno nadmetanje s banditima i upušta se u neizvjesnu trku.
Za njim pak jure svi koji za to imaju jakoga razloga - policija, zaručnica, pa čak i vojska i gomila novinara.

PLAMEN ALŽIRA / L'OPIUM ET LE BATON / OPIUM AND THE STICK

PLAMEN ALŽIRA / L'OPIUM ET LE BATON / OPIUM AND THE STICK

Alžir, 1971.
režija: Ahmed Rachedi
uloge: Jean- Louis Trintignant, Mustapha Kateb, Marie-José Nat, Rouiched
produkcija: O.N.C.I.C
distribucija: Morava film
Inv. br. MGR - 12932

Iako je ova drama snimljena na francuskom jeziku, pod izvornim naslovom Opium et le Baton (Opijum i toljaga) djelo je alžirskog redatelja, a nastala je u snažnom ozračju rata za oslobađanje od francuske dominacije.
U takvoj zapaljivoj klimi doktor Lazzak napušta grad Alžir i vraća se u rodno selo Tala.
Glavnog protagonista šokira nepomirljivost domorodačke i francuske kulture, kao i prisutnost još nezaliječenih trauma Drugoga svjetskog rata.
Film je svojevremeno bio vrlo zapažen na uglednim festivalima i nominiran za više nagrada.

BILI KID BIO JE DRIPAC / DIRTY LITTLE BILLY

BILI KID BIO JE DRIPAC / DIRTY LITTLE BILLY

SAD,1972.
vestern
režija: Stan Dragoti
uloge: Michael J. Pollard, Lee Purcell, Richard Evans, Charles Aidman, Dran Hamilton, Willard Sage
produkcija: Columbia Pictures
distribucija: Morava film
Inv. br. MGR -  12934

Film Bili Kid bio je dripac spada tipične u antivestern filmove kojima je namjera raskrinkati neke od vodećih legenda i mitova o popularnim junacima i antijunacima Divljeg zapada. Jedno od poznatih imena stvarnih osoba koje će ući u legendu i nadahnuti brojne filmove svakako je Henry McCarti, čiji nadimak Billy the Kid  zna svaki čitatelj romana o Divljem  zapadu, jednako kao i pasionirani gledatelj vestern-filmova. Billy, američki odmetnik, živio je u drugoj polovici 19. stoljeća i aktivno je sudjelovao u stočarskom ratu okruga Lincoln. Govorilo se tada, a spominje se i danas, da je ubio čak 21 osobu, no povijest je sklonija broju od devetorice ubijenih, što je prilično za samo 21 godinu, koliko je živio. Ostalo je zabilježeno da je bio vrlo spretan, svijetlih očiju i kose, gotovo zgodan i simpatičan, no njegova divlja strana, pucačko umijeće i zla ćud stvorili su idealan lik za brojne filmske interpretacije.

ZOV DIVLJINE / THE CALL OF THE WILD

ZOV DIVLJINE  / THE CALL OF THE WILD

SAD 1972.
pustolovni
režija: Ken Annakin 
uloge: Charlton Heston, Michele Mercier, Raimund Harmstorf, Maria Rohm  
produkcija: Metro Goldwin Mayer, Central Cinema Company
distribucija: Morava film
Inv. br. MGR - 12937

Roman Zov divljine, klasičan avanturistički  roman, koji je Jack London napisao 1903., bio  je temelj za brojne filmske ekranizacije. U pokušaju da se obogati u doba zlatne groznice, glavni junak John Thornton prisiljen je svladati brojne prepreke u negostoljubivim predjelima snijegom pokrivenog Yukona - iznimno niske temperature, usamljenost, strah od neuspjeha. Nesebičnu, dragocjenu pomoć pruža mu odan njemački ovčar Buck, ukraden iz svoga doma i odveden na Aljasku kao pas za vuču saonica. Čvrsto prijateljstvo koje se rodilo između čovjeka i psa dalo im je snagu da prežive dugo putovanje kroz divljinu.   

PRIJELAZ PREKO ĐAVOLJEG KLANCA / THE DESERTER

PRIJELAZ PREKO ĐAVOLJEG KLANCA / THE DESERTER

Italija, Jugoslavija, 1971.
vestern
režija: Nikša Fulgosi, Burt Kennedy
uloge: Bekim Fehmiu, Richard Crena, Chuck Connors, Ricardo Montalban, Ian Bannen, John Houston
produkcija:  Dino DeLaurentis Cinematografica,  Jadran film
distribucija: Morava film
plakat, 1974.
Inv. br. MGR - 12933

Ogorčen smrću svoje žene koju je uzrokovala  bešćutnost  vojske, satnik Viktor Kaleb dezertira iz konjice i nestaje u pustinji. Ali kad se Apaši utvrde  tik izvan dohvata konjice u Meksiku, Kaleb dobiva pomilovanje u zamjenu za vođenje specijalnog odreda u napad na Indijance.

IZNAJMLJENA VJERENICA / OH JONATHAN, OH JONATHAN!

IZNAJMLJENA VJERENICA / OH JONATHAN, OH JONATHAN!

Zapadna Njemačka, 1973.
komedija
režija: Franz Peter Wirth
uloge: Heinz Rühmann, Peter Fricke, Franziska Oehme, Paul Dahlke
produkcija: Terra-Filmkunst
distribucija: Morava film
plakat, 1974.

Ova  omiljena romantična komedija doživjela je brojne, rado gledane, filmske adaptacije, ponajviše zbog šarmantne priče i talentiranih glumačkih izvedbi.
Jonathan je multimilijunaš, teško bolestan, gotovo na samrti. Posljednja mu je želja, izrečena na smrtnoj postelji koju mu voljeni sin želi ispuniti, da upozna njegovu zaručnicu pa da može mirno umrijeti. Sin, međutim, u tako kratkom vremenu ne može pronaći odgovarajuću osobu koja bi zadovoljila visoke starčeve kriterije pa je prisiljen pronaći zamjensku zaručnicu.

POVRATAK PLAVOG AGENTA / /LE RETOUR DU GRAND BLOND / THE RETURN OF THE TALL BLOND MAN WITH ONE BLACK SHOE

POVRATAK PLAVOG AGENTA / /LE RETOUR DU GRAND BLOND / THE RETURN OF THE TALL BLOND MAN WITH ONE BLACK SHOE

Francuska, 1974.
komedija
režija: Yves  Robert
uloge: Jean Carmet, Mireille Darc, Pierre Richard, Jean Rochefort
produkcija: Gaumont International, Les Productions de la Guéville
distribucija:  Morava film
Inv. br. MGR - 12931

Dok "mali satnik" sumnja u postojanje superšpijuna, pukovnik Toulouse otima Christine, prisiljavajući Françoisa da ponovno zaigra ulogu Plavog Agenta, a sve s ciljem da zaustavi istragu o smrti pukovnika Milana.

DOLINA BEDNIH / EL VALLE DE LOS MISERABLES / THE VALLEY OF THE MISERABLE

DOLINA BEDNIH / EL VALLE DE LOS MISERABLES / THE VALLEY OF THE MISERABLE

Meksiko, 1975.
akcijski
režija: René Cardona Jr.
uloge: Mário Almada, Fernando Almada, Ana Luisa Peluffo, Silvia Mariscal
produkcija: Corporación Nacional Cinematográfica
distribucija: Morava film
Inv. br. MGR - 12936

Radnja filma zbiva se u Veracruzu. Zagonetni lik dolazi u luku Veracruza s namjerom da razjasni čudan nestanak svoga brata koji je zadnji put viđen upravo u luci. Stigao je s grupom ljudi koji su se uputili u obližnju dolinu gdje su plantaže duhana.
Privučeni lažnim obećanjima, radnici teško rade na plantaži kao robovi. Vlasnik plantaže je okrutni tiranin koji ima podršku vlasti iz Veracruza.
Ubojstvo na plantaži izaziva prevrat koji najavljuje revoluciju u cijeloj zemlji.

BRAĆA PO KRVI / BLUTSBRÜDER / BLOOD BROTHERS

BRAĆA PO KRVI / BLUTSBRÜDER / BLOOD BROTHERS

Njemačka, 1975.
vestern, drama
režija: Werner W. Wallroth
uloge: Gojko Mitić, Dean Reed
produkcija: Deutsche Film (DEFA)
distribucija: Morava film

Američka vojska napada indijansko selo i okrutno ubija  sve njegove  stanovnike. Jedan od vojnika, zvan Harmonika, duboko razočaran i  zgrožen ubojstvima žena i djece, odlučuje napustiti vojsku. Odlazi živjeti s Indijancima, zaljubljuje se u Indijanku i postaje prijatelj Hartera Felsena, jednog od najhrabrijih Indijanaca.

© 2008 MUZEJ GRADA RIJEKE | Izrada web stranice: NEON STUDIO