Uvodna riječ

Riječka luka

Izložbom Riječka luka (Povijest, izgradnja, promet) Muzej grada Rijeka je dokumentima, grafikonima, planovima, likovnim djelima, fotografijama, predmetima iz luke te uzorcima robe koja se najčešće uvozila – izvozila, prikazao povijesni razvoj riječke luke od vremena kada je bila prirodna luka u ušću Rječine do moderno izgrađene luke s putničkom obalom, operativnim pristaništima te posebnim lukama za određene vrste tereta.

Izložba je bila koncipirana u dva dijela koja su fizički bila postavljena odvojeno. Prvi dio činile su pojedine izdvojene teme iz povijesti luke, koje su se tijekom istraživanja nametnule kao bitne cjeline kao što su: Nasipavanje i izgradnja; Život u luci, Mehanizacija, Zaslužnici, Iseljenička luka, Gatovi i pristaništa. Drugi dio je kronološki prikaz razvoja luke s pregledom prometa u pojedinim vremenskim razdobljima.

Izložbu je pratila i velika maketa luke s početka 20. stoljeća, kada je po prometu riječka luka bila među deset vodećih luka u Europi.

Uz izložbu su bila priređena i brojna događanja poput filmskih projekcija najstarijeg i novootkrivenog filmskog materijala te predavanja stručnjaka i povjesničara, autorskih umjetničkih izložaba dizajnerice Vesne Rožman, fotografa Branka Janija Kukurina i Ranka Dokmanovića te dizajnera Klaudija Cetine. Najvažniji, završni događaj bila je svakako promocija iscrpne i bogato ilustrirane knjige o riječkoj luci, na kojoj je surađivalo trideset autora iz zemlje i inozemstva.

Ervin Dubrović, Ravnatelj Muzeja Grada Rijeke

Povijest luke
Foto&video
Play Video
Impressum

RIJEČKA LUKA
povijest – izgradnja – promet

18. svibnja – 15. rujna 2012.

Autorica izložbe
Milica Trkulja

Dizajner izložbe
Claudio Cetina

Suradnik u pripremi izložbe
Bojan Kukuljan

Prijevod na talijanski jezik
Melita Sciucca

Prijevod na mađarski jezik
Közlekedési Mứzeum, Budimpešta

Lektura
Gordana Ožbolt

Tehnički postav
Safet Baštrakaj

Isprinti za izložbu
Izrada reklama Pruša