Skip to main content

U Palači šećera otvorena je 15. prosinca izložba posvećena 120 godina povijesti koju baštini Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko goranske županije. Kotač se zakotrljao 1900., kada je mađarsko Ministarstvo poljoprivrede odlučilo osnovati u Rijeci Mađarsku kraljevsku eksperimentalnu stanicu. Njezin prvi voditelj bio je kemičar Luigi Könyöki. Stanica za kemijska ispitivanja nastavila je radom i poslije Prvog svjetskog rata, uz više promjena naziva i selidbu na novu lokaciju (danas Barčićeva ulica). Od 1927. laboratorij je nastavio rad kao Kemijski odjel Provincijskog laboratorija za higijenu i profilaksu, kojem se 1933. pridružio Mikrobiološki odjel. U tom je obliku djelovao do kraja Drugog svjetskog rata. Zbog granice na Fiumari, Sušak je ostao bez zdravstvene zaštite, pa je 1926. osnovan Dom Zdravlja. U sklopu Doma je 1933. osnovan Kemijski laboratorij s primarnom zadaćom analizirati vodu iz cisterni koje su koristili stanovnici predgrađa. Talijanskom okupacijom 1941., dio Doma zdravlja i Kemijski laboratorij sele se u Crikvenicu (tada u NDH), dok drugi ostaje na Sušaku, a prestaje radom 1942. godine. Završetkom rata, Dom zdravlja se vraća na Sušak, dok je djelatnost riječkog laboratorija smanjena. Sljedeće godine obje su institucije formirale sanitarne epidemiološke službe Rijeke i Sušaka. Sjedinjenjem dviju ustanova 1950. nastao je Higijenski zavod u Rijeci. Iako su oba laboratorija bila u istoj ustanovi, onaj na Sušaku bavio se uglavnom kemijskom analizom pitke vode, a u Rijeci uglavnom namirnica. Laboratoriji su uključeni u Zavod za zaštitu zdravlja, koji je objedinjavao izvanbolničku zdravstvenu zaštitu. Jedinice preventivne medicine ZZZZ-a preseljene su 1972. u novu zgradu u Krešimirovoj. Zavod se 1982. podijelio u tri neovisne institucije, od kojih je jedna današnji Zavod za javno zdravstvo, koji je 1993. postao regionalna ustanova.
Kemijski laboratorij Eksperimentalne stanice nije bio prvi moderni laboratorij u Rijeci. Prethodio mu je laboratorij Mornaričke akademije, ali je to jedini laboratorij s kontinuiranom djelatnosti dužom od 100 godina na području Hrvatske. Unatoč turbulentnoj prošlosti, sačuvano je nešto laboratorijskog materijala i priručnika iz najranijeg razdoblja, kao i nešto kasnijih godina, do 1970-ih.
Izložba je otvorena suradnjom Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo, Muzeja grada Rijeke, PGŽ-a te Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Traje do 12. veljače 2021.

Skip to content