Skip to main content

Iako je Galeb najpoznatiji kao Titov brod mira kojim je putovao u zemlje članice Pokreta nesvrstanih,  ovaj je brod mnogo više od toga. Izgrađen je u Italiji kao transportni brod, potom je postao ratni brod, pa polagač mina, dva puta je ozbiljno nastradao, ali se kao feniks vratio u život. Nakon raspada Jugoslavije i prodaje grčkom brodovlasniku koji je bankrotirao, brod je svoje utočište našao u Rijeci s kojom je povezan na više načina kroz svoju povijest i u kojoj će postati prvi hrvatski brod – muzej.

Brod Galeb trenutno se obnavlja u kraljevičkom škveru. Tijekom rujna i listopada 2021., snimana su na brodu dvojica bivših mornara – Danilo Travalja nekadašnji član posade Galeba i njegov kolega i prijatelj Sergije Švob, bivši mornar-brodarac i ronioc. Također, u ovoj reportaži upoznajemo i kustosice Muzeja grada Rijeke koje rade na stalnom postavu broda – Kristinu Pavec i Emu Makarun, a i ravnatelja Muzeja grada Rijeke Ervina Dubrovića koji je kao mladi mornarički vojnik na brodu proveo jedan dan putujući iz Pule kao mnogi tadašnji pitomci. Kamere su ovoga puta posjetile i stolarsku radionicu kraljevičkog brodogradilišta Dalmont, a o brodu govori i novi riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Ovo je druga od tri reportaže izrađene tijekom 2021. o preoblikovanju Galeba u prvi hrvatski brod-muzej. Autori reportaža o Galebu su Zoran Krema i Voljen Korić.

Skip to content