Skip to main content

Titov brod mira – Galeb, kojim je on putovao u zemlje članice Pokreta nesvrstanih, u svojoj je povijesti imao mnogo više uloga. Izgrađen je u Italiji kao transportni brod, potom je postao ratni brod, pa polagač mina. Dva puta je ozbiljno nastradao, ali se uvijek vraćao u život. Svoje posljednje utočište našao je u Rijeci u kojoj će postati prvi hrvatski brod – muzej. Brod Galeb trenutno se obnavlja u kraljevičkom brodogradilištu. Tijekom studenog i prosinca 2021. i djelomično u siječnju 2022. snimljena je ova reportaža o brodu i njegovoj obnovi. Kustosice Muzeja grada Rijeke, Kristina Pavec i Ema Makarun, otvorile su našoj kameri vrata muzejskog depoa, a potom i vrata skladišta u kojem se nalazi restaurirani namještaj s Galeba.

Bivši riječki vatrogasac Slavko Suzić prisjetio se što su mu stariji kolege pričali o gašenju požara na bombardiranom Kiebitzu 1944. godine u riječkoj luci. Tada su na brodu poginula dva riječka vatrogasca, Angelo Fusini i Mario Zele, a šest ih je ranjeno. Povjesničarka umjetnosti Daina Glavočić u ovoj je reportaži pokazala posuđe s Ramba III koje čuva u obiteljskom nasljeđu, a predstavila je i svoga oca, pok. Karla Baumanna, čovjeka koji je, između ostalog, u riječkoj luci mapirao razne brodove što su nakon Drugog svjetskog rata vađeni s dna, poput potopljenog Kiebitza  (Ramba III, današnjeg Galeba).

Podsjećamo i da je u tijeku Javni poziv Muzeja grada Rijeke za sudjelovanje u budućem stalnom postavu prvog hrvatskog broda muzeja – Galeba. Javni poziv upućen je u prosincu prošle godine i bit će trajno otvoren svima koji se žele odazvati i uključiti. U ovoj reportaži posebno na uključivanje u stalni postav sve građane poziva ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović.

Autori reportaža o Galebu su Zoran Krema i Voljen Korić.

Skip to content