Willy - Zlatne godine filmskog plakata

WILLY - Zlatne godine filmskog plakata
13. ožujka - 19. travnja 2008.

Willyjev autoportretZa posjetitelje riječkih kinematografa godinama je bilo gotovo misteriozno ime Willy koje se ponosno isticalo na velikome reklamnom panou kina Partizan, današnjemu Teatro Fenice.

Guglielmo Stipanov, poznatiji kao Willy ili Vili, crtač filmskih panoa i plakata, rođen je u Rijeci 1922. godine.  Gotovo je cijela njegova obitelj umjetnički nadarena pa više Stipanova i danas živi od slikarstva i, povremeno, od glazbe.

Upućeniji su filmofili znali da je Willy Riječanin, ali to je uglavnom bilo sve što su o njemu znali. No autor i nije bio toliko važan; više su ih zanimali poticajni prizori njegovih panoa koji su, u doba još nevelikih i gotovo stidljivih reklama, atraktivno najavljivali najnovije filmske hitove. A Willy ih je slikao desetljećima.

Willy na posluPostoje brojni plakati što ih je od kasnih pedesetih do kasnih sedamdesetih radio za Moravu film iz Beograda i katkad za Croatia film iz Zagreba. Prvi plakat napravio je u rujnu 1957. godine za film Ešalon doktora M.

Zbirka od četrdesetak prikupljenih plakata većina je ostvarenih, a najvjerojatnije se i približila konačnom broju ostvarenja. Iako je poneki Willyjev plakat ostao nepotpisan, pa bi mu se mogao pridodati još pokoji, u katalog i na izložbu ipak smo uvrstili samo potpisane plakate iz privatne kolekcije i fundusa Muzeja grada Rijeke.

Vještina i lakoća crtanja i slikanja likova i portreta prepoznatljivim ilustratorskim ukusom pedesetih godina, koji ustraje u tradicionalnomu realističkom oblikovanju, uglavnom su obilježili sve Willyjeve plakate i učinili ih prepoznatljivim i zapaženim.

© 2008 MUZEJ GRADA RIJEKE | Izrada web stranice: NEON STUDIO