Skip to main content

U Zajednici Talijana Rijeka / Comunita degli Italiani di Fiume je 5. studenog predstavljena nova knjiga Ervina Dubrovića “Andrija Ljudevit Adamić – trgovac u doba napoleonskih ratova”. Knjiga je posvećena imenu koje se drži jednim od ključnih začetnika moderne Rijeke, a njime se Dubrović bavio i u nekoliko svojih ranijih izdanja. Kako je istaknuo na predstavljanju, novu knjigu napisao je zato jer ju je naručio Andrea de Adamich, potomak trgovca i poduzetnika Andrije Ljudevita Adamića. On je bivši vozač formule 1 i sportski komentator, današnji uspješan poduzetnik, a unatoč svojoj osamdesetoj godini života, prvi je put u kraju svojih predaka bio tek prije dvanaestak godina. Potom je došao još jednom, na desetu obljetnicu škole koja nosi ime njegova pretka. Tom je drugom zgodom poželio Adamićevu biografiju imati na talijanskom. Dubrović ju je i napisao.

Dubrović je kazao: ” Današnji je Adamich, bivši vozač formule, unatoč godinama okretan i žustar poslovni čovjek, još uvijek sportskoga lika. Njega svakako ne zanimaju nepotrebne nijanse i pojedinosti, nabrajanje imena Riječana i naziva pojedinih predjela riječke okolice. Zato su mi pred očima bili i on i drugi uspješni ljudi koje bi mogla privući priča o spretnom trgovcu i poduzetniku koji je živio u doba Napoleonskih ratova i bio svjedokom i starih, predrevolucionarnih vremena, kao i novoga duha što ga je pronijela Francuska revolucija.“

Knjiga je, neuobičajeno, prije objavljena u prijevodu na talijanski nego na izvornom jeziku na kojem je pisana. Na talijanski ju je preveo Giacomo Scotti i na njegov prijedlog nazvana je “Andrea Lodovico Adamich, cittadino europeo” (Muzej grada Rijeke. 2019.). Danas predstavljena knjiga je hrvatsko izdanje te knjige, s time da se u odnosu na talijansko izdanje ponešto razlikuje. O knjizi su na predstavljanju govorili prof. Damir Grubiša, Bruno Lončarić i Rina Brumini. Dio atmosfere s događaja zabilježio je fotoaparatom Istog Žorž.

Pretplatite se na newsletter i budite u toku s događajima u Muzeju grada Rijeke

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Skip to content