Zbirka Tvornice papira sadrži raznorodne predmete koji svjedoče dugoj povijesti riječke Tvornice papira – jedne od najdugovječnijih tvornica u Hrvatskoj. Proizvodnja papira u Rijeci započinje 1821. godine, kada riječki poduzetnik Andrija Ljudevit Adamić kupuje mlin Lučica na lijevoj obali Rječine i preuđuje ga u mlin za proizvodnju papira. Mlin 1827. postaje vlasništvo Waltera Craftona Smitha i Charlesa Meyniera, koji grade moderni kompleks tvornice, a proizvodnju uzdižu na industrijsku razinu. Njihovo će ime Tvornica nositi sve dok nakon Drugog svjetskog rata ne pređe u ruke narodne vlasti.

Tehnološke inovacije i kvaliteta proizvoda Tvornice višestruko su nagrađivane na domaćim i inozemnim industrijskim izložbama, a riječki je papir postao svjetski poznat po vrhunskoj kakvoći. Izvozilo se na sve kontinente, u pedeset zemalja svijeta. Nakon gotovo 180 godina neprekinuta djelovanja, prebrodiši ratove, poplave, požare i gospodarske krize, Tvornica papira je 2000. otišla u stečaj.

U zbirci se čuvaju predmeti poput proizvoda tvornice – papira za pisanje i crtanje, omotnih i cigaretnih papira, katalozi raznih vrsta papira i reklame kojima se Tvornica predstavljala na tržištu, predmeti korišteni u proizvodnji i poslovanju, dokumentacija te fotografije Tvornice i njenih djelatnika.