Rijeka nakon 3. svibnja 1945. | Muzej grada Rijeke
O IZLOŽBIFOTOGRAFIJEIZLOŽBAIMPRESSUM

Rijeka nakon 3. svibnja 1945.

U Drugome svjetskom ratu Rijeka i Sušak pretrpjeli su velika materijalna razaranja. Savezničkim bombardiranjem grada 1944. i 1945. godine uništena su mnogobrojna industrijska postrojenja i pojedine gradske četvrti, neke su oštećene i u borbama za oslobođenje. Najveća razaranja počinili su Nijemci  povlačeći se pred jedinicama 4. armije. Izvlačenjem svojih postrojbi na desnu obalu Rječine porušili su sve mostove, željezničke i kolne, između Sušaka i Rijeke. Povlačeći se iz Rijeke njemačke su jedinice minirale sušačku i riječku luku, pretvorivši ih u hrpu željeza i kamenja; razoreno je više od  90%  lučkih postrojenja i operativne obale.

Nakon oslobođenja nova vlast, Gradski NOO Sušaka i Rijeke, imala je pred sobom težak i složen zadatak - trebalo je za što kraće vrijeme osposobiti oštećene prometnice i tvornice. A kako se tada oskudijevalo u mehanizaciji, sve se uglavnom svodilo na ljudski rad. Stanovnici Rijeke, Sušaka i okolnih mjesta odmah su nakon oslobođenja pristupili raščišćavanju ruševina, obnovi tvornica i pojedinih gradskih četvrti. Već drugi dan nakon oslobođenja mehanička radionica Skull počela je popravljati brodske i druge motore. Na opću radost građana, riječkim ulicama prometuje električni tramvaj. Radnici Tvornice papira započeli su s radom već 7. svibnja, u Torpedu su otpočeli radovi na osposobljavanju tvornice za rad. Radnici riječke rafinerije već su polovicom 1945. počeli s proizvodnjom i preradom prvih tona sirove nafte. Započeli su radovi na osposobljavanju željezničke pruge prema Gorskom kotaru. Obnavljaju se i grade novi mostovi preko Rječine. Riječka luka postaje veliko gradilište. Za sigurnost plovidbe trebalo je očistiti od mina sušačku i riječku luku, zatim izvući više desetaka potopljenih brodova, obnoviti pristaništa i lučka postrojenja. Dobrovoljnim radom izgrađena je i cesta koja od središta Rijeke vodi prema Kantridi.

To je bilo vrijeme zanosa i poleta, kada su svi željeli pridonijeti obnovi i izgradnji grada. Radilo se danonoćno, međusobno se natjecalo i  radovalo postignutim uspjesima drugih. Zahvaljujući toj generaciji naših sugrađana, Rijeka je vrlo brzo izrasla u najveći lučko-industrijski grad nove države, a postupno je postala i tranzitna luka podunavskih zemalja u zaleđu.

© 2009 MUZEJ GRADA RIJEKE | Web dizajn: NEON STUDIO