Skip to main content

Autori: Ljiljana Zeković, Ervin Dubrović
Muzej grada Rijeke, Narodni muzej Crne Gore, Zajednic Crnogoraca PGŽ, Rijeka, 2009.
Format 23 x 32 cm, ilustracije u boji, 44 str.

Katalog istoimene izložbe prikazuje izbor najboljih od gotovo četiri stotine radova hrvatskih umjetnika nastalih tijekom stotinjak godina, od 1870.-ih do 1970.-ih, koji se čuvaju u zbirkama Narodnog muzeja Crne Gore u Cetinju.

Radove za objavljivanje u katalogu (i izlaganje na izložbi u Muzeju grada Rijeke) odabrali su crnogorski stručnjaci (pod vodstvom Ljiljane Zeković) u suradnji s kustosima Muzeja grada Rijeke.

Pregledni uvodni tekstovi uvode u zbirke, a kataloški opisi i reprodukcije sedamdeset odabranih radova, pomno izabranim reprezentativnim primjercima daju temeljit uvid u djela najvećih hrvatskih umjetnika koji su djelovali od kraja devetnaestog do sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća.

Neka su od tih djela hrvatski umjetnosti – dvorski umjetnici na cetinjskom dvoru (Quiquerez, Bukovac, Medović, Rendić) izradili u Crnoj Gori pa ih hrvatska publika nikad ranije nije mogla vidjeti, a druga su naslikana i izrađena u Hrvatskoj te nagrađena na saveznim umjetničkim smotrama i donirana Narodnom muzeju Crne Gore.

Subscribe to the newsletter and keep up to date with events at the Museum of the City of Rijeka

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Skip to content