Skip to main content

Autori: Ljiljana Zeković, Ervin Dubrović
Muzej grada Rijeke, Narodni muzej Crne Gore, Zajednic Crnogoraca PGŽ, Rijeka, 2009.
Format 23 x 32 cm, ilustracije u boji, 44 str.

Katalog istoimene izložbe prikazuje izbor najboljih od gotovo četiri stotine radova hrvatskih umjetnika nastalih tijekom stotinjak godina, od 1870.-ih do 1970.-ih, koji se čuvaju u zbirkama Narodnog muzeja Crne Gore u Cetinju.

Radove za objavljivanje u katalogu (i izlaganje na izložbi u Muzeju grada Rijeke) odabrali su crnogorski stručnjaci (pod vodstvom Ljiljane Zeković) u suradnji s kustosima Muzeja grada Rijeke.

Pregledni uvodni tekstovi uvode u zbirke, a kataloški opisi i reprodukcije sedamdeset odabranih radova, pomno izabranim reprezentativnim primjercima daju temeljit uvid u djela najvećih hrvatskih umjetnika koji su djelovali od kraja devetnaestog do sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća.

Neka su od tih djela hrvatski umjetnosti – dvorski umjetnici na cetinjskom dvoru (Quiquerez, Bukovac, Medović, Rendić) izradili u Crnoj Gori pa ih hrvatska publika nikad ranije nije mogla vidjeti, a druga su naslikana i izrađena u Hrvatskoj te nagrađena na saveznim umjetničkim smotrama i donirana Narodnom muzeju Crne Gore.

Skip to content