Skip to main content

Katalog izložbe Trsatsko svetište u zbirkama Muzeja grada Rijeke podijeljen je u dvije cjeline. U prvom dijelu dana je kratka povijest trsatskog svetišta, dok je u drugom dijelu dat katalog eksponata koji se čuvaju u Muzeju grada Rijeke, podijeljen po zbirkama.

Muzej grada Rijeke u svojim zbirkama čuva raznorodnu građu s temom, motivom i posvetom Svetištu Majke Božje Trsatske. U katalogu su predstavljene Likovna zbirka, Zbirka numizmatike, vrijednosnica, odlikovanja i medalja, Zbirka varia, Zbirka fotografija i Zbirka filatelije.

Svetište Majke Božje na Trsatu, drugo po veličini i značaju narodno, marijansko svetište u Hrvatskoj poznato je i priznato daleko izvan granica naše zemlje. Priča o nastanku, gradnji i snazi vjere prikladno je vezana uz legendu o čudu prijenosa Bogorodičinog doma iz Nazareta u Evropu, na Trsat 1291. godine.

Kućica je tri godine potom prenesena u Italiju u Loreto gdje je izgrađeno svetište Loretanske Gospe. Vjernici, stanovnici Kvarnera žalili su zbog gubitka svetinje, te je onodobni gospodar Trsata, krčki knez Nikola I., na mjestu gdje se navodno nalazila sveta kućica, sagradio malu kapelicu. Hodočasnici su polako počeli stizati na Trsat, a nasljednici kneza Nikole izmolili su od pape Urbana V, utjehu u obliku stare čudotvorne Bogorodičine slike. Nakon 1367. godine na Trsat je stigla, po franjevcu Bonifaciju, i ikona Bogorodice s Kristom, što je odmah privuklo mnoštvo hodočasnika koji su po utjehu ili razrješenje grijeha pristizali sa svih strana svijeta.

Gradnju samostana uz kapelicu zagovarao je Nikola IV. Frankopan, ali je ideju ostvario njegov sin Martin, koji je uz dopuštenje pape Nikole V. 1453. sagradio samostan posvećen redu franjevaca, veću crkvu i u njoj obiteljsku grobnicu. Nova crkva izgrađena u stilu kasne gotike, klasična je jednobrodna redovnička građevina, slično ostalim franjevačkim crkvama na Kvarneru.

Subscribe to the newsletter and keep up to date with events at the Museum of the City of Rijeka

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Skip to content