Akvizicije - zbirke, predmeti, umjetnička djela 2006. - 2010. @ Muzej grada Rijeke
Akvizicije - zbirke, predmeti, umjetnička djela 2006. - 2010. @ Muzej grada Rijeke

VRIJEME JE DA OSVJEŽITE SJEĆANJE U MUZEJU GRADA RIJEKE
AKVIZICIJE 2006.–2010.

Petnaestak godina Muzeja grada Rijeke i sustavnog prikupljanja građe dosad je svakako učvrstilo pristup i zacrtalo smjer. Koja nam je i kakva građa uopće dostupna? Kako je restaurirati, čuvati i predstaviti? Za koga to činimo i kome se obraćamo?

Neuobičajenu raznolikost građe kakvu se ne očekuje zateći u spremištima gradskog muzeja, koja u našem slučaju obuhvaća širok raspon od poštanske marke do torpeda, doživljavamo više kao prednost nego kao nedostatak.

Akvizicije - zbirke, predmeti, umjetnička djela 2006. - 2010. @ Muzej grada RijekeI dalje nam je glavni cilj ostvarenje stalnoga postava pa građu prije svega prikupljamo upravo s tom namjerom. U međuvremenu, u iščekivanju primjerenog prostora za stalni postav, istražujemo i prikupljamo zaboravljenu i, često, zapostavljenu građu.

Prvi su put na izložbu akvizicija uključeni Tehnička zbirka i prikaz fondova sekundarne dokumentacije kao „pratećih“ zbirki koje podsjećaju na naš dosadašnji rad, na izložbe i, još više, na audio- i videoizdanja Muzeja.

Akvizicije su prigoda da sustavno prikažemo i predmete i zbirke te da još jednom ukažemo na naš primarni zadatak – prikupljanje, spašavanje i obznanjivanje građe koja bi bez muzealaca mogla posve propasti. Time bi naši nasljednici ostali zauvijek prikraćeni za, uvjereni smo, bitan dio vlastite povijesti.

Ervin Dubrović
© 2010 MUZEJ GRADA RIJEKE | Izrada web stranice: NEON STUDIO