Ninoslav Kučan - retrospektiva arhitektonskog opusa
  Uvodna riječ O izložbi Životopis Foto galerija Impressum

NINOSLAV KUČAN
RETROSPEKTIVA ARHITEKTONSKOG OPUSA

Ninoslav KučanOva je izložba sažeta retrospektiva arhitektonskog rada Ninoslava Kučana, jednog od najuglednijih hrvatskih arhitekata druge polovice dvadesetoga stoljeća, koji je u četiri desetljeća veoma plodnog rada, od početka pedesetih do početka devedesetih godina, ostvario brojne vrlo zapažene radove, koji ulaze u antologiju hrvatske arhitekture toga razdoblja.

Nakon temeljitog uvida u Kučanov opus, za ovu izložbu odabrane su najznamenitije i svojedobno najzapaženije zgrade, kao i one zaboravljene ali bliske današnjem postmodernom ukusu.

Činjenica da je Kučan stvorio stilski dva razlita dijela opusa moderni (zagrebački) i postmoderni (riječki), koji se poklapaju s zagrebačkim i riječkim godinama njegova rada.

Izložba je koncipirana kao kronološki pregled najzanimljivijih tema, prikazanih na panoima s kratkim komentarom koji daje uvid u razvoj Kučanova stvaralaštva. Isto se tako pregled njegova stvaralaštva ogleda u ideološkom procjepu - moderna - postmoderna arhitektura, kojega je Kučan preskočio nevjerojatnom lakoćom.

Robna kuća RIU svakom slučaju riječ je o dinamičnu i vrlo plodnu autoru naročito zanimljivu idejama o suvremenoj arhitekturi kao , koji se zalagao za montažu umjetnih, tehnološki primjerenih materijala a protivio gradnji i na pročeljima.

Koliko su god neke njegove kuće postale antologijske (poput Radničkog sveučilišta i Palače pravde u Zagrebu, Telegrafsko-telefonskih centara u Puli i Umagu), toliko su neke druge, poput robne kuća Ri, bile kuđene i izazivale mnogo više emocija nego ih arhitektura obično izaziva.

Kučanov je opus u svakom slučaju primjeren a on je svakako jedan od najistaknutijih i najreprezentativnijih arhitekata šezdesetih i sedamdesetih godina u Hrvatskoj.

Za svoj je arhitektonski rad, uz brojne nagrade na arhitektonskim natječajima, osvojio i više drugih uglednih nagrada.

Dobitnik je Nagrade Grada Zagreba za projekt Radničkog sveučilišta Moša Pijade u Zagrebu (1961.), Nagrade Zagrebačkog salona za projekt i realizaciju Palače pravde u Zagrebu (1970.), te Nagrade Saveza arhitekata Hrvatske za projekt i realizaciju Robne kuće Ri u Rijeci (1974.).

I nakon umirovljenja (1990.) radi i sudjeluje u nekoliko urbanističko-arhitektonskih natječaja sve do naprasne smrti. Stradao je u Bolu na Braču 22. kolovoza 1994. godine.

Nakon završetka izložbe u Muzeju grada Rijeke, izložba će biti postavljena u Hrvatskom muzeju arhitekture u Zagrebu.

Ravnatelj
Ervin Dubrović

© 2006 MUZEJ GRADA RIJEKE