Skip to main content

Grupa autora
Izdavač: Muzej grada Rijeke, 2012.
urednik Ervin Dubrović
vel. 23 x 32 cm, 500 stranica, dvobojni tisak

Monografija o iseljavanju iz srednje Europe, zapravo Austro-Ugarske u SAD, plod je višegodišnjih istraživanja gotovo tridesetak istraživača iz Hrvatske, Europe i SAD-a.

Ovo je središnje izdanje – monografija koja se objavljuje u okviru projekta Merika, započetog izložbom u Muzeju grada Rijeke (nagrađenom nagradom Hrvatskog muzejskog društva za 2009. a završit će se postavom izložbe u New Yorku, u Muzeju imigracije na Ellis Islandu.

Monografija Veliki val prvenstveno govori o velikim temama emigracije – o organizacijskim i tehnološkim aspektima emigracije, o brodarskim kompanijama, linijama, lukama, tSe putovima iseljavanja koje je u svega nekoliko desetljeća iz srednje i dijela istočne Europe odnijelo blizu četiri milijuna ljudi, te daje opširan prikaz iseljavanja Hrvata i drugih naroda, a daje i prikaz pojedinih osobnih sudbina brojnih slavnih ali i običnih iseljenika.

Kao ilustracije za knjigu korištene su fotografije iz brojnih europskih i američkih izvora, iz privatnih ostavština, državnih arhiva i muzeja, te iz izvornih izdanja.

Skip to content