Skip to main content

Autorica i urednica: Milica Trkulja
Format: 23 x 32 cm, ilustracije u boji, 51 str.

Publikacija – Katalog istoimene izložbe, Povijesne vrijednosnice Rijeke i Sušaka, sadrži pregled nastanka prvih dioničarskih društava i novčanih zavoda u Rijeci i Sušaku.

Najstariji novčarski zavod u Rijeci Gradska štedionica (Cassa comunale di risparmio, utemeljena je 1858. godine sa sredstvima štednih uloga građana. Prva banka u Rijeci Riječka banka (Banca Fiumana) osnovana je kao dioničko društvo 1871. godine, a godinu dana kasnije Pučka štedionica (Cassa popolare di risparmio).

Dioničarstvo se ubraja u najstarije oblike gospodarskog djelovanja utemeljenog na dioničarskoj glavnici koja nastaje isključivo na temelju dionica.

Zato osnovu kataloga čini 51 povijesna vrijednosnica (uglavnom stare dionice i obveznice) koje su sastavni dio Numizmatičke zbirke Muzeja grada Rijeke.Vremensko razdoblje sačuvanih dionica je od 1882. -1940.

Pored činjenice da predstavljaju vrijedan izvor gospodarske povijesti Rijeke i Sušaka, one su i vrlo dekorativne, imaju estetsku i umjetničku vrijednost. Izrađivane su u poznatim litografskim kućama u Budimpešti, Trstu, Milanu i u Zagrebu u poznatoj dioničkoj tiskari Rožankovski i drug.

Povijesne dionice zanimljiv su i važan segment gospodarske povijesti određenog vremenskog razdoblja, grada ili države, a zbog svoje umjetničke i dokumentarne vrijednosti predstavljaju zanimljiv dio kulturne baštine.

Subscribe to the newsletter and keep up to date with events at the Museum of the City of Rijeka

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Skip to content