Skip to main content

Autorica i urednica: Milica Trkulja
Format: 23 x 32 cm, ilustracije u boji, 51 str.

Publikacija – Katalog istoimene izložbe, Povijesne vrijednosnice Rijeke i Sušaka, sadrži pregled nastanka prvih dioničarskih društava i novčanih zavoda u Rijeci i Sušaku.

Najstariji novčarski zavod u Rijeci Gradska štedionica (Cassa comunale di risparmio, utemeljena je 1858. godine sa sredstvima štednih uloga građana. Prva banka u Rijeci Riječka banka (Banca Fiumana) osnovana je kao dioničko društvo 1871. godine, a godinu dana kasnije Pučka štedionica (Cassa popolare di risparmio).

Dioničarstvo se ubraja u najstarije oblike gospodarskog djelovanja utemeljenog na dioničarskoj glavnici koja nastaje isključivo na temelju dionica.

Zato osnovu kataloga čini 51 povijesna vrijednosnica (uglavnom stare dionice i obveznice) koje su sastavni dio Numizmatičke zbirke Muzeja grada Rijeke.Vremensko razdoblje sačuvanih dionica je od 1882. -1940.

Pored činjenice da predstavljaju vrijedan izvor gospodarske povijesti Rijeke i Sušaka, one su i vrlo dekorativne, imaju estetsku i umjetničku vrijednost. Izrađivane su u poznatim litografskim kućama u Budimpešti, Trstu, Milanu i u Zagrebu u poznatoj dioničkoj tiskari Rožankovski i drug.

Povijesne dionice zanimljiv su i važan segment gospodarske povijesti određenog vremenskog razdoblja, grada ili države, a zbog svoje umjetničke i dokumentarne vrijednosti predstavljaju zanimljiv dio kulturne baštine.

Close Menu

Radno vrijeme:

MUZEJ GRADA RIJEKE
Trg Riccarda Zanelle 1/1
Otvoreno: utorak – petak, od 10 do 13 sati i od 16 do 20 sati; subotom od 10 do 14 sati
Za poslovne suradnike: ponedjeljak – petak, od 8 do 16 sati                                                         Nedjeljom, ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno

Palača šećera – stalni postav
Krešimirova 28
Otvoreno: utorak – nedjelja, od 11 do 20 sati
Ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno

„Riječki torpedo – prvi na svijetu“
Žabica 4, željezničko skladište
Otvoreno: utorak – nedjelja, od 14 do 20 sati, također uz najavu na tel: 051/351-092 ili mob: 091/502-1231.

© MUZEJ GRADA RIJEKE 2019

Skip to content