Skip to main content

Autori: Dinko Zorović, Goran Pernjek, Ervin DubrovićMuzej grada Rijeke, 2010.
Format: 23 x 32 cm, ilustracije u boji, 168 str.

Monografija o riječkom torpedu, prvom na svijetu, prva je na hrvatskom jeziku i stoga priređena s namjerom da ukratko i pregledno izloži povijest razvoja izuma i povijest razvoja tvornice u kontekstu svjetskih torpednih zbivanja.

Na knjizi su surađivali brojni stručnjaci, a izlaganje povijesti torpeda cjelovito prikazuje početke industrijalizacije Rijeke, od 1850.ih nadalje, prve ideje o „čuvaru obale“ kapetana Giovannija Luppisa, te sustavno iznosi razvoj „pravog“ torpeda od početne zamisli do posljednjih godina riječke proizvodnje 1960.-ih.

Glavno je težište knjige na razvoju izuma torpeda od početnog do usavršenog „stroja“ kao i na pregledu pojedinih instrumenata bitnih za djelotvorno funkcioniranje torpeda.

Isto su tako prikazana i temeljna fizikalna istraživanja na području akustike (proboj zvučnog zida) i dinamike plinova.

Prvi je dio knjige posvećen glavnim protagonistima (sastoji se od poglavlja Pioniri industrijalizacije Rijeke, Giovanni Luppis i čuvar obale, Robert Whitehead i suradnici, Od Whiteheada do tvornice motora Torpedo).
Drugi dio, nazvan Torpedo u riječi i slici, iscrpno prikazuje razvoj torpeda, pogonskih motora, kao i pojedinih bitnih instrumenata, uključujući i razvoj lansirne cijevi i lansirne stanice.

Posljednja, treća cjelina knjige je kronologija – Prvih stotinu godina svjetske povijesti, u doba razvoja riječkog torpeda, od 1866. do 1966.

Knjiga sadrži i katalog predmeta, te sažetak – Summary na engleskom jeziku.

Subscribe to the newsletter and keep up to date with events at the Museum of the City of Rijeka

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Skip to content