Skip to main content

Autori: Dinko Zorović, Goran Pernjek, Ervin Dubrović

Izdavač: Muzej grada Rijeke, 2010.
Format: 23 x 32 cm, ilustracije u boji, 168 stranica

Monografija o riječkom torpedu, prvom na svijetu, prva je na hrvatskom jeziku i stoga priređena s namjerom da ukratko i pregledno izloži povijest razvoja izuma i povijest razvoja tvornice u kontekstu svjetskih torpednih zbivanja.

Na knjizi su surađivali brojni stručnjaci, a izlaganje povijesti torpeda cjelovito prikazuje početke industrijalizacije Rijeke, od 1850.ih nadalje, prve ideje o „čuvaru obale“ kapetana Giovannija Luppisa, te sustavno iznosi razvoj „pravog“ torpeda od početne zamisli do posljednjih godina riječke proizvodnje 1960.-ih.

Glavno je težište knjige na razvoju izuma torpeda od početnog do usavršenog „stroja“ kao i na pregledu pojedinih instrumenata bitnih za djelotvorno funkcioniranje torpeda.

Isto su tako prikazana i temeljna fizikalna istraživanja na području akustike (proboj zvučnog zida) i dinamike plinova.

Prvi je dio knjige posvećen glavnim protagonistima (sastoji se od poglavlja Pioniri industrijalizacije Rijeke, Giovanni Luppis i čuvar obale, Robert Whitehead i suradnici, Od Whiteheada do tvornice motora Torpedo).
Drugi dio, nazvan Torpedo u riječi i slici, iscrpno prikazuje razvoj torpeda, pogonskih motora, kao i pojedinih bitnih instrumenata, uključujući i razvoj lansirne cijevi i lansirne stanice.

Posljednja, treća cjelina knjige je kronologija – Prvih stotinu godina svjetske povijesti, u doba razvoja riječkog torpeda, od 1866. do 1966.

Knjiga sadrži i katalog predmeta, te sažetak – Summary na engleskom jeziku.

Pretplatite se na newsletter i budite u toku s događajima u Muzeju grada Rijeke

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Skip to content