Skip to main content

Autorica: Vana Gović
2009., 48 str., meki i tvrdi uvez
format 23 x 28 cm, ilustracije djelomično boji

Monografija Andrije Čičin-Šaina Vane Gović, publikacija je u nizu monografija i kataloga na temu arhitektonskih opusa koji Muzej grada Rijeke (dosad objavljene monografije Emilija, Kučana, Grubešića i Bregovca) izdaje uz retrospektive značajnih riječkih arhitekata s nacionalnim ugledom.

Iako sažeta ova publikacija predstavlja najvažnija ostvarenja Andrije Čičin-Šaina, koji je odmah nakon školovanja u Ljubljani i Zagrebu, krenuo u Sarajevo i vrlo brzo stekao ugled (obiteljska kuća u Konjicu) i dobio prve nagrade (uređenje interijera i postav Muzeja grada Sarajeva).

Od 1956. Čičin-Šain radi u Rijeci i isprva projektira nizove stambenih višekatnica u kojima nastoji omogućiti udobno življenje uz najmanje troškove izgradnje stanova.

Od 1963. projektira brojne hotele (prvi Adriatic u Opatiji, 1963.) i „objekte turističke arhitekture“.

Njegova su antologijska djela nastala krajem šezdesetih, kada projektira hotel Libertas u Dubrovniku i turističko naselje Polari (Villas Rubin) u Rovinju, koji su već odavno uvršteni među najvažnija djela novije hrvatske arhitekture.

Za svoje je zasluge Čičin-Šain stekao i najviše priznanje kolega – za životno mu je djelo dodijeljena nagrada „Viktor Kovačić“ Udruženja hrvatskih arhitekata (2003.).

Subscribe to the newsletter and keep up to date with events at the Museum of the City of Rijeka

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Skip to content