Skip to main content

Autorica: Vana Gović
Izdavač: Muzej grada Rijeke, 2009.,
Format: 23 x 28 cm, ilustracije djelomično boji, 48 stranice, meki i tvrdi uvez

Monografija Andrije Čičin-Šaina Vane Gović, publikacija je u nizu monografija i kataloga na temu arhitektonskih opusa koji Muzej grada Rijeke (dosad objavljene monografije Emilija, Kučana, Grubešića i Bregovca) izdaje uz retrospektive značajnih riječkih arhitekata s nacionalnim ugledom.

Iako sažeta ova publikacija predstavlja najvažnija ostvarenja Andrije Čičin-Šaina, koji je odmah nakon školovanja u Ljubljani i Zagrebu, krenuo u Sarajevo i vrlo brzo stekao ugled (obiteljska kuća u Konjicu) i dobio prve nagrade (uređenje interijera i postav Muzeja grada Sarajeva).

Od 1956. Čičin-Šain radi u Rijeci i isprva projektira nizove stambenih višekatnica u kojima nastoji omogućiti udobno življenje uz najmanje troškove izgradnje stanova.

Od 1963. projektira brojne hotele (prvi Adriatic u Opatiji, 1963.) i „objekte turističke arhitekture“.

Njegova su antologijska djela nastala krajem šezdesetih, kada projektira hotel Libertas u Dubrovniku i turističko naselje Polari (Villas Rubin) u Rovinju, koji su već odavno uvršteni među najvažnija djela novije hrvatske arhitekture.

Za svoje je zasluge Čičin-Šain stekao i najviše priznanje kolega – za životno mu je djelo dodijeljena nagrada „Viktor Kovačić“ Udruženja hrvatskih arhitekata (2003.).

Pretplatite se na newsletter i budite u toku s događajima u Muzeju grada Rijeke!

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Skip to content