MUZEJ GRADA RIJEKE Čarobna igla
     
 


Postav započinje upotrebom posljednjih generacija MP3 playera kao najsuvremenijih proizvođača zvuka, koji emitiraju snimljenu i konvertiranu glazbu pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća.
Ono što se čuje na postavljenim MP3 playerima, može se i osjetiti: fotografijom, tiskom, pločom, gramofonom, džuboksom. Poneki komad namještaja, odjeće i modnih dodataka pokušava pridonijeti ozračju obrađivanog doba.

Prizemlje postava izložbe Čarobna igla sadrži četiri osnovna motiva.
Prvi je originalna glazba obrađivanog razdoblja emitirana na MP3 playerima.
Drugi je dio galerija ploča koje pokazuju raznovrsnost naljepnica prvih glazbenih nakladnika.
Treći su dio zidni panoi koji prikazuju glazbenike i pjevače Radio Rijeke i ovoga kraja, koji su sredinom pedesetih bili zvijezde zabavne glazbe u ondašnjoj Jugoslaviji.
Četvrti dio prikazuje neke od glazbenih proizvođača zvuka ukomponiranih u ambijent izloga glazbenog dućana, nepristupačnog za posjet, ali vidljivog s unutrašnje i vanjske staklene strane Muzeja.
Vitka i Olga (na uvećanoj fotografiji) listajući nove singlice i slušajući nove skladbe, pripremaju se za izlazak u burnu plesnu noć Rijeke.
Razmišljajući još unatrag, trebali bismo doznati iz koliko je daleke povijesti počeo dopirati taj "umjetni" zvuk s ploče.

Uspinjući se na prvi kat, u tmini - dalekoj, ne toliko poznatoj prošlosti, pronaći ćemo prve gramofone. Vrteći se još malo po magičnoj spirali glazbene ploče, zaustavit ćemo se u njezinu središtu. Ondje ćemo se upoznati a glazbenim automatima - pretećama gramofona, koji su proizvodili zvuk s pomoću perforiranih ploča kroz koje prolazi ne samo magičan zvuk već i magična svjetlost. Tu magičnu svjetlost iskoristili smo kao projekciju slika o razvoju glazbenih instrumenata na projekcijskom platnu veličine filmske dvorane onoga doba.

Osim ambijentalnim odvajanjem najznačajnijih predmeta prošlosti - gramofona u Hrvatskoj, pokušali smo ih oživjeti i ambijentalnom glazbom posebno pripremljenom za ovu prigodu, te malom filmskom projekcijom koja prati čaroliju glazbene igle.

Klaudio Cetina

 

 
Muzej grada Rijeke