MUZEJ GRADA RIJEKE Čarobna igla
     


 

 


U svega pet godina, od 1999. do danas, Muzej grada Rijeke prikupio je zanimljivu zbirku gramofona koji sežu od kraja 19. do sedamdesetih godina 20. stoljeća.
Za to veoma kratko vrijeme uspjeli smo, zahvaljujući stručnjacima i entuzijastima koji su nam pomagali i upućivali nas, prikupiti, restaurirati i obraditi najsustavniju i najveću zbirku gramofona u Hrvatskoj i jednu od najzanimljivijih zbirki gramofonskih ploča.
Ovamo pribrajamo i glazbene automate iz druge polovice 19. stoljeća te Edisonov "kućni" fonograf. Jedna od ploča iz naše zbirke, također s kraja 19. stoljeća, bila je proglašena najstarijom u zemlji - a sad imamo još starije!

Opčinjenost tehnikom, "strojevima koji govore" ("macchine parlanti", kako su ih zvali stari Riječani), gotovo nas je "zavela" da izložbu postavimo kao pregled razvoja gramofonske tehnike i zaboravimo se zapitati što je s društvenom stranom nove zabave i slušanja glazbe te s povijesti gramofona u Rijeci.

Oduševila nas je i spoznaja o ulozi koju je Rijeka imala u zabavnoj glazbi sredinom pedesetih godina, kada su deseci Jugotonovih ploča nosili snimke s riječkoga Radija, na kojima su, uz najpopularnije strane filmske i festivalske hitove, objavljivali i vlastite skladbe riječkih autora.

Izložbu smo nazvali Čarobna igla jer smo željeli upozoriti na mnogo šire, društvene aspekte fonografije i diskografije i podsjetiti na divljenje koje je ljude obuzimalo kad se počela vrtjeti ploča i kad je iz zvučnika (bakrene trube!) počinjao izlaziti ljudski glas.

Ervin Dubrović
Muzej grada Rijeke, ravnateljIzložba je otvorena od 18. svibnja do 9. studenog 2004.

Radno vrijeme:
Radnim danom od 10 - 13 i od 17 - 20 sati.
Subotom od 10 - 13 sati.

Cijene ulaznica:
Učenici, studenti, umirovljenici - 10,00 kn
Odrasli - grupni posjet - 15,00 kn
Odrasli - pojedinačno - 20,00 kn
Ponedjeljkom ulaz slobodan.

 

 
Muzej grada Rijeke