MUZEJ GRADA RIJEKE Čarobna igla
Edison Home Phonograph (1900.)
     


Glazbeni automat Polyphon (1875.-1880.)

Gramofon Juwell Electra (1920.)

Gramofon Columbia (oko 1915.)

Gramofon Columbia, Tip 202 (oko 1930.)

 

 


Davna čovjekova težnja da zabilježi i reproducira ljudski glas ostvarena je zahvaljujući prvim glazbenim automatima, smještenim u stilizirane, ulaštene kutije s cvjetnim intarzijama na poklopcu jednostavne izrade, ali iznimna učinka.
Najstariji glazbeni automat u zbirci potječe iz 1870. godine, ali se njegov zvuk zbog nenadomjestivih dijelova mehanizma ne može reproducirati, dok zvuk glazbenih automata marke POLYFON ili MIRA s kraja 19. stoljeća, zahvaljujući velikim metalnim pločama, i danas, nakon više od jednog stoljeća, zvuči jednako. Gramofon s malom bakrenom trubom i zaštitnim znakom tvornice Emila Berlinera, izumitelja gramofona i gramofonskih ploča, jedan je od najstarijih primjeraka u Hrvatskoj, kao i fonograf, proizveden po originalnom patentu glasovita fizičara T. A. Edisona.

Brojne modele gramofona s trubom - zvučnikom različite veličine, oblika i boje, proizvodile su gotovo sve onodobne tvornice poput engleskog Duophona ili Exelsiora, njemačkog Berlinera ili američke Columbije, a njihova iznimna popularnost proizlazi iz kvalitete prepoznatljive i danas, ali i šarma i ljepote gramofona s mesinganom trubom ili stolnoga gramofona s cvjetnom trubom, namijenjenog damskim salonima.
Zbog praktičnosti i funkcionalnosti, putni, kofer-ili portabl-gramofoni bili su iznimno omiljen model pa ih većina uglednih tvrtki za proizvodnju gramofona i gramofonskih ploča odlučuje uvrstiti u svoju ponudu, npr. Decca, Columbia, švicarske marke Thorens i Paillard i dr. Tvrtka Columbia koja je svoj prvi portabl-gramofon proizvela u svibnju 1922. pod nazivom Columbia Grafonola, premoćno je osvojila tržište takvih gramofona. Omiljenost im raste usporedno s rastom standarda i velikim zanimanjem za kupnju automobila jer spoj tih dvaju prestižnih statusnih simbola dvadesetih godina prošlog stoljeća jamči trenutke opuštanja i zabave u proljetnoj i ljetnoj sezoni.

Kabinet-ormarići s ugrađenim glazbenim uređajima, koji se zatvoreni nisu razlikovali od sobnog namještaja, još su jedan popularan tip gramofona koji se desetljećima održao na tržištu. Prvi stojeći glazbeni ormarići nazvani "the instrument for particular people" (naprava za posebne ljude), koji su se proizvodili od 1910. do 1930. godine, imali su u unutrašnjosti ugrađene zvučnike i kvalitetne mehaničke motore marke Columbia. Uz Columbiju, najpoznatije onodobne tvrtke za proizvodnju kabinet-ormarića bile su The gramophone, poslije preimenovana u His Master's Voice, Imberle, Bosch ili Grundig.

Ovaj glazbeni vremeplov kroza zbirku u razdoblju duljem od jednog stoljeća, pokazuje da je povijesni razvoj od prvog fonografa i mehaničkog akustičnog gramofona, preko aparata na električni pogon, do onih današnjih visokotehnološki dorađenih, uglavnom samo razvijanje i usavršavanje istog principa mehanizma s početka priče o glazbenom putu čarobne igle.

 

 
Muzej grada Rijeke
Glazbeni automat Mira (kraj 19. st) Edison Home Phonograph (1900.) Gramofon s malom bakrenom trubom (1899.) Stolni gramofon s trubom (1915.-1920.) Gramofon s trubom Duophone (oko 1914.)