Povijest

Kockica je prostor Muzeja grada Rijeke za povremene izložbene programe i različita kulturna događanja.

Izgrađen je kao suvremeni muzejski prostor nekadašnjeg Muzeja narodne revolucije koji je djelovao od 1961. do 1994. godine kada se mijenja u Muzej grada Rijeke.

Od osnutka 1961. godine Muzej narodne revolucije djelovao je u kući grofa Lavala Nugenta na Trsatu, no već po osnutku ukazala se potreba za novom muzejskom zgradom i prostorom za stalni muzejski postav. Godine 1973. postavljen je kamen temeljac, a 1976. godine Muzej narodne revolucije preseljen je u suvremenu muzejski zgradu sa stalnim postavom te ustrojenim muzejskim zbirkama. Zgrada je izgrađena prema ideji arhitekta Nevena Šegvića uz samu Guvernerovu palaču. Dogodio se tako susret stare i nove arhitekture, historicistička palača i moderno muzejsko zdanje u jednom dvorištu. Šegvić je za spomenuto ostvarenje osvojio 1976. godine Republičku i saveznu nagradu Borbe za najbolje arhitektonosko ostvarenje u Hrvatskoj.

Neven Šegvić, studija 1972.
Neven Šegvić, urbanističe skice dvorišta, 1972.
Izgled

Prizemni je dio realiziran kao fleskibilan dodatak stalnom postavu, nemjenjen za povremene izložbe uz multimedijalnu dvoranu za različita kuturna događanja.

Prvi kat te dva galerijska prostora namjenjeni su za stalni postav u pet tematskih cjelina koje obuhvaćaju vremensko razdoblje od kraja 18. stoljeća do 1975. godine, a koje su predstavljene tada avangradnim načinima izlaganja. Građa je izložena u modernim osvijetljenim vitrinama, vitrinama za osjetljivu papirnatu građu, na zidnim plohama za uvećanja koja se protežu kroz dva galerijska prostora, te u staklenim zidnim stijenama i kubusima različitih visina. Uređen je i prostor za posjetitelje. Stalni muzejski postav je izrađen ne bi li građa bila dostupna javnosti uz sve muzeološke standarde dok bi novi Muzej trebao postati središte okupljanja i razmjene ideja u kojem će svoje mjesto uz izložbe pronaći različiti stručnjaci.

Činjenica da je Muzej građen za potrebe stalnog postava bez adekvatne muzejske čuvaonice odrazilo se na nedostatak prostora za pohranu stare i novoprikupljene muzejske građe, posebice osnivanjem Muzeja grada Rijeke 1994. godine. Adaptacijom 2002. godine dobivena su dva dodatna velika prostora, na drugom katu za muzejsku čuvaonicu, a na trećem dodatni izložbeni prostor.

Pogodnost je prostora jednostavna prilagodba različitim muzejskim izložbama, scenografijama i postavima. U tridesetak godina rada Muzeja u Kockici postavljen je velik broj različitih izložbenih programa popraćenih manje ili više kompleksnim scenografijama i postavima čime je Kockica postala prepoznatljiv muzejski prostor u gradu.

Zgrada Muzeja je 2019. godine upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, kao preventivno zaštićen objekt.