Zbirka je najvećim dijelom naslijedila građu nekadašnjeg Muzeja revolucije, a zbog Domovinskog rata u 1990-ima prikuplja, čuva i obrađuje i predmete iz toga razdoblja hrvatske povijesti.

U Muzej redovito pristižu predmeti iz Drugoga svjetskog rata, obično dio obiteljske ostavštine sudionika rata kao partizanskog borca ili logoraša te razna poratna odličja i priznanja. Među njima su oni koji su pripadali braći Franelić, Mirku i Stanislavu. Stanislavova supruga Adela darovala je 2007. Muzeju muževe crteže i pokrivač iz talijanskog logora Fraschette di Alatri te spomen-plaketu i povelju Tuhobić 1941. Mirka Franelića. Jadranka Kaloper Bakrač, nećakinja dr. sc. Mauricija Magašića (Rijeka, 1913. – Zagreb, 2009.), sudionika NOB-a i vijećnika ZAVNOH-a, darovala je 2008. godine 48 njegovih društvenih priznanja i odličja, među kojima Nosioca spomenice 1941. i Reda hrvatskog pletera (2003.).

Potresni dnevnički zapisi mlade Sušačanke Milojke Mezorane pisani za vrijeme Drugoga svjetskog rata, Muzeju je 2009. darovao dr. sc. Mihael Sobolevski. Milojka Mezorana, sušačka Ana Frank (M. Sobolevski), 16-godišnja gimnazijalka u vrijeme talijanske okupacije Sušaka pisala je svoj prvi dnevnik od 1941. do potkraj 1942. i potom ga uništila. Drugi dnevnik vodila je za njemačke okupacije od 26. rujna do 24. prosinca 1943., kada se priključila antifašističkom otporu, a njezin sušački stan postao je spremište partizanskog tiska. Sredinom kolovoza 1944. uhićena je i odvedena najprije u Auschwitz, a potom u logor u Chemnitzu i neke druge njemačke logore. Preživjevši, vratila se kući 26. srpnja 1945. i u stanu pronašla svoj skriveni dnevnik ispisavši potom njegove stranice strahotnim iskustvom do povratka u Sušak.

Voditelj zbirke: Kristina Pavec