Skip to main content

Ante Škrobonja jedan je od doajena riječke fotografije. Fotoaparat se našao u njegovim rukama početkom 60-ih godina prošlog stoljeća i – usprkos profesionalnim izazovima koji su ga odveli u medicinske vode – do danas nije odložen na stol. U međuvremenu je postao autor fotografija izlaganih na zavidnom broju pojedinačnih i skupnih izložbi. U nizu dobivenih priznanja iszdavaju se titula Majstora fotografije, također najviše hrvatsko priznanje na polju fotografije, Plaketa Tošo Dobac. Škrobonja ovom izložbom retrospektivno prolazi kroz cjelinu vlastitog opusa. Takvim konceptom pokazuje dobar dio mijena vlastitih tematskih interesa i vizualnih pristupa, potvrđujući se kao unikatna osobnost hrvatske fotografije.

Retrospektiva obuhvaća nekoliko cjelina. Prvi dio tematski je posvećen pionirskim danima riječke rock-scene. Zahvaljujući svojim snimcima riječkih Uragana, potom i ostalih sastava s gradske scene, koje je snimao u kontinuitetu desetak godina, Škrobonja je kronološki postao prvi rock-fotograf u socijalističkom dijelu svijeta. Dakle, začinjavac žanra. Drugi dio izložbe uvodi nas u prizore iz gradskog miljea i portretne situacije zabilježene 60-ih i 70-ih godina, o čemu svjedoči i njihov autorski rukopis. Sljedeće poglavlje upućuje na Škrobonjine vizualne eksperimente omogućene digitalnom promjenom fotografske paradigme i otkrivaju skrivene vizualne potencijale gradskih motiva, mijenjajući našu sliku grada. Sve završava fotografijama vezanim uz djelovanje udruge LP Rock, udruge riječkih rockera šezdesetih, čime se Škrobonjin opus logično zaokružuje. Iz rockerskog miljea je u mladenačkim danima potekao, u rockerski milje se u iskusničkim danima vraća.

Izložba nije samo trenutak koji dokumentira 60-ak godina rada jednog od ključnih riječkih fotografa. Ona je ujedno dokument o našim životima u proteklih 60-ak godina, također dokument o razvoju medija u istom razdoblju.
Kustos izložbe je Velid Đekić. Izložbu je organizirao Muzej grada Rijeke u suradnji s LP Rockom, udrugom riječkih rockera iz šezdesetih. Može se pogledati u „Kockici“, a traje od 21. prosinca 2023. do 20. siječnja 2024.

Pretplatite se na newsletter i budite u toku s događajima u Muzeju grada Rijeke

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Skip to content