Skip to main content

Ante Škrobonja bavi se fotografijom 60 godina i to vrlo zapaženo. Godine 2020. stekao je počasnu titulu Doajena riječke fotografije. Prvi je Riječanin koji je stekao počasno zvanje Majstora fotografije u Fotosavezu Jugoslavije. On je ujedno prvi riječki autor kojemu je dodijeljeno najviše hrvatsko fotografsko priznanje, Plaketa Tošo Dabac.

Sve je počelo 1961. godine, kada ga je privuklo okupljanje školskih vršnjaka koji su osnovali rock-sastav Uragane. Snimajući desetogodišnji rad Uragana, postao je njihov pridruženi član. Usporedno prateći riječku rock-scenu, dokumentirao je sve njezine važnije sudionike od 1961. do 1971., čime je postao začinjavac domaće rock-fotografije. Pa i više od toga, postao je prvo ime rock-fotografije na cjelokupnom području nekadašnjeg socijalističkog dijela Europe, čime je u tom žanru izrastao u europski važno ime.

Izložbom novih „rock svjetlopisa“ Škrobonja se vraća svojoj prvoj tematskoj ljubavi. Riječ je o kolekciji od 70 fotografija nastalih od 2015. do 2020. na nastupima bendova Udruge LP Rock. Fotografije nemaju samo umjetničku vrijednost, oni su dokument o djelovanju generacijske skupine entuzijasta koji su obilježili život grada u životnoj fazi kada se to od njih nije očekivalo. To je ujedno dokazni materijal za tezu kako Rijeka nije bila samo kolijevka, već i ostala  prijestolnica hrvatske rock-kulture. Poput kolekcije „S Uraganima 1961. – 1970.“, i nova Škrobonjina kolekcija bit će poklonjena Muzeju grada Rijeke.

Izložba traje od 21. prosinca 2021. do 11. siječnja 2022.

Pretplatite se na newsletter i budite u toku s događajima u Muzeju grada Rijeke!

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Skip to content