Skip to main content

Dvorišni prostor iza Palače šećera postao je mjesto na kojemu se može vidjeti nova riječka povijesna atrakcija – brodski propeler izrađen u Tvornici motora Rikard Benčić. Propeler je postavljen 14. ožujka i privlači poglede na postamentu neposredno uz uređeni vodotok potoka Brajda. Postavljanje je učinjeno u organizaciji Muzeja grada Rijeke, a propeler je njegov novi eksponat.

Mjesto je privremeno, ali nije slučajno. Porijeklo propelera priča je s mnogo pitanja, a malo odgovora, zbog čega podsjeća na krimić. O njemu znamo kako se pojavio na danjem svjetlu, i to doslovno, tijekom uređenja dvorišnog prostora sa stražnje strane Palače. Tu je iskopan iz zemlje. Kako se u njoj našao, očigledno namjerno sakriven, zagonetka je, jednako kao što je zagonetka tko je to učinio, kada i s kojim razlogom.

S obzirom da je pronađen u krugu bivše Tvornice motora Rikard Benčić, bit će da je rodno mjesto propelera njezina ljevaonica. Moguće je da je riječ o jednom od prvih tu izlivenih predmeta, nekovrsnom ispitnom primjerku, na kojemu se prvih godina nakon Drugog svjetskog rata učilo postupak izrade. Propeler je od željeza, a ne od mjedi i na rubovima je imao oštećenja. Da ne bi u ljevaonici smetao, jednostavno ga se zakopalo u tlo, dok se ne pronađe neko pametnije rješenje. S druge strane, sve se događalo u Benčićevoj ljevaonici, pa zašto problematičan proizvod nije u njoj samo pretopljen u nešto drugo?

Kako god bilo, u svakom krimiću isprva je više zagonetki nego rješenja. Priča o propeleru postavljenom u dvorište bivšeg kompleksa Benčić za nas je danas u takvom, prvom poglavlju, pa valja vjerovati kako će uslijediti i ona kasnija, gdje ćemo saznati informacije koje kompletiraju sliku. Dotad, dobro je znati kako je propeler očišćen od hrđe, restauriran i konzerviran, a Tehnička zbirka Muzeja ima novo svjedočanstvo vrijedne riječke industrijske baštine.

Pretplatite se na newsletter i budite u toku s događajima u Muzeju grada Rijeke

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Skip to content