Skip to main content
StartThursday, 18.02.2016.
EndSaturday, 19.03.2016.

U Muzeju grada Rijeke otvara se u četvrtak, 18. veljače u 19 sati gostujuća izložba o prvom svjetskom ratu (1914.-1918.) u organizaciji Mađarskog instituta u Zagrebu, Veleposlanstva Mađarske i Vojnopovijesnog muzeja i instituta u Budimpešti.

Po koncepciji Vojnopovijesnog muzeja i instituta u Budimpešti izložba o Prvom svjetskom ratu koja se sastoji od 32 roll up-a putuje po Mađarskoj i po inozemstvu točno toliko koliko je trajao sam rat. Shodno toj zamisli izložba je originalno otvorena 21. lipnja 2014. prilikom Noći muzeja u Budimpešti i od tada putuje 52 mjeseca od mjesta do mjesta sve do 2018. godine.

Na roll up-ima se prikazuju fotografije, detalji pisama i snimke karakterističnih predmeta onoga doba, a svrha njihova prikazivanja je predstaviti publici mnoštvo lica rata od rovova do života civila u pozadini. Cilj izložbe je dostojno sjećanje na tragične događaje i čuvanje uspomene na žrtve Velikoga rata.

Slike na roll up-ima nam govore o onodobnim pričama, tehničkim izumima tog razdoblja, o detaljnim i lako razumljivim pojavama u politici, ali i o ulozi žena i djece u ratu. Nije bilo zapravo ni jedne obitelji u Europi, a tako i u našoj široj regiji, na čiji život nisu utjecala ratna zbivanja i mnoge od njih čuvaju uspomene, pisma, fotografije, predmete.

Na otvorenju izložbe nakon pozdravnih riječi domaćina, ravnatelja Muzeja Grada Rijeke Ervina Dubrovića i Njegove Ekselencije Józsefa Magyara, veleposlanika Mađarske u Zagrebu izložbu će otvoriti Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke i pukovnik Vilmos Kovács, voditelj Vojnopovijesnog muzeja i instituta u Budimpešti.

Gostujuća izložba Vojno-povijesnog Muzeja iz Budimpešte
Skip to content