Skip to main content
StartČetvrtak, 26.09.2019.
EndPetak, 11.10.2019.

Izložba posvećena Milanu Marjanoviću (Kastav 1879 – Zagreb 1955), jednom od najzanimljivijih protagonista iz povijesti Hrvatskog primorja, nastala je kao rezultat višegodišnjeg istraživanja Ervina Dubrovića, ravnatelja Muzeja grada Rijeke. O Marjanoviću ne znamo dovoljno i šteta što je tako. On je osoba izvanredne energije i strasti – novinar, političar, književni kritičar i pisac.

Kao pripadnik napredne hrvatske omladine, borio se protiv Mađara i Austrougarske, za osamostaljenje Hrvatske, potom rješenje hrvatske budućnosti vidi u južnoslavenskom okupljanju. Prije Prvoga svjetskog rata djelovao je u Londonu kao član Jugoslavenskog odbora, također kao predstavnik Odbora u SAD-u i Južnoj Americi. Početkom rata smješten je u kućni pritvor u Kastvu, za svoje ideje robijao je u Ljubljani i Zagrebu. Tijekom Drugog svjetskog rata interniran je u Italiji.

Bavio se književnim pisanjem, što ga je odvelo do Greenwich Willagea, gdje je postao jedini izvođeni hrvatski dramatičar. Usporedno djeluje kao književni kritičar. Riječka knjižara Trbojević objavljuje mu Književne novosti. Poslije Drugog svjetskog rata vodi Filmski laboratorij Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar u Zagrebu. Pedesetih godina postaje predsjednik savjeta Jadranskog instituta JAZU u Zagrebu, te akademik. Piše o mnogim temama, uključujući suvremene gospodarske, također povijesne studije o hrvatsko-talijanskim odnosima. Redovito je održavao kontakte s primorskim intelektualcima poput Ante Dukića, Drage Gervaisa, Rikarda Katalinića Jeretova, Ante Mandića, Viktora Cara Emina, te surađuje u književnom časopisu Riječka revija.

Kastavska izložba posvećena Marjanoviću organizira se nakon nedavne riječke i od nje se dijelom razlikuje. Nju prati katalog koji o Marjanoviću govori promatrajući ga ponajprije u zavičajnom kontekstu. Usporedno se objavljuje izdanje „Kastavskog zbornika“ posvećeno Marjanoviću, što ga je priredio Ervin Dubrović. Ono donosi niz Marjanovićevih zapisa o Kastavštini i Istri, o zavičajnim piscima (Viktor Car Emin, Mate Dukić, Rikard Katalinić Jeretov, Vladimir Nazor, Janko Polić Kamov), također o političarima (Erzamo Barčić, Frano Supilo). Tomu su dodani Marjanovićevi autobiografski zapisi i njegova korespondencija sa zavičajnim piscima. Na kraju Zbornika otisnut je reprint njegova djela „Akcija za izbacivanje Talijana iz naših krajeva 1920.“, a izdanje završava biografskom kronologijom.

Izložba se održava na Kastvu, u crkvi sv. Trojice i Gradskoj vijećnici.

Pretplatite se na newsletter i budite u toku s događajima u Muzeju grada Rijeke

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Skip to content