Skip to main content

Zgrada u kojoj djeluje Muzej grada Rijeke svečano je, što znači i službeno otvorena 26. studenog 1976. godine.  Riječ je o zgradi podignutoj u dvorištu Guvernerove palače za potrebe tadašnjega Muzeja narodne revolucije.
Bio je to završetak posla koji je potrajao duže od desetljeća. Odluka Općinske skupštine o izgradnji donijeta je 1965. godine, a kamen temeljac bio je postavljen točno tri godine prije otvorenja, 26. studenog 1973. godine. Time je započela izgradnja prvoga poratnog objekta namijenjenog isključivo za potrebe kulture. U projekt se krenulo zahvaljujući sredstvima Fonda za izgradnju Muzeja i Spomenika podhumskim žrtvama, a završilo se sredstvima koja su Riječani solidarno izdvajali za program nazvan „RI-19“, kojim se kanilo podići 19 objekata javne namjene.
Muzej narodne revolucije dotad je funkcionirao u skučenim prostorijama na Trsatu. Useljavanje u novu, suvremenu, namjenski izgrađenu zgradu krenulo je već 12. studenog 1976. Predvođeni direktorom Muzeja Boškom Končarom, djelatnici ustanove tu su dobili mnogo bolje uvjete za formiranje stalnog postava, definiranje zbirki i rad u skladu s aktualnim muzejskim standardima. Projektant zgrade bio je ing. arh. Neven Šegvić, a za nju je dobio Republičku i saveznu nagradu Borbe za najbolje arhitektonsko ostvarenje u Hrvatskoj 1976. godine.
Muzej narodne revolucije djelovat će kao ustanova do 11. travnja 1994., kada je odlukom Gradskog vijeća preimenovan u Muzej grada Rijeke, s naslijeđenim zbirkama i novim opisom poslova.

Poveznica / dugmePoveznica / dugme

Pretplatite se na newsletter i budite u toku s događajima u Muzeju grada Rijeke!

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Skip to content