Skip to main content

Torpedo pronađen u opatijskom akvatoriju 21. listopada 2019. dopremljen je u Muzej grada Rijeke, da bi postao dio izložbe „Riječki torpedo – prvi na svijetu“. Sve se dogodilo nakon dojave građanina koji je u moru primijetio predmet sličan torpedu i o pronalasku obavijestio policiju. Na mjesto otkrića poslano je plovilo Postaje pomorske i aerodromske policije Rijeka, na kojemu je stigao i ronilac, djelatnik Specijalne jedinice policije Rijeka.
Nakon izvlačenja predmeta, zaključeno je kako je riječ o dijelovima torpeda kalibra 533 iz 1940-ih godina i to bez bojeve glave, što znači kako ne postoji mogućnost aktiviranja. Točnije, na površnu su izvučeni zračni spremnik projektila, sprava za ravnanje smjera kretanja projektila, te posude za petrolej koji se u torpedu koristio kao pokretačko gorivo.
Motor projektila nije pronađen. Na tomu priča o otkriću ne mora stati, pri čemu mislimo na vjerojatnost da se motor ipak nalazi negdje u blizini, što upućuje na mogućnost njegova naknadnog pronalaska. Pa i da se to ne dogodi, dobro je znati kako Muzej grada Rijeke već ima u svojoj zbirci motor torpeda kalibra 533, pronađen u moru ispred riječkih Pećina, što će pomoći kompletiranju torpeda pronađenog u opatijskom moru.

Poveznica / dugmePoveznica / dugme

Pretplatite se na newsletter i budite u toku s događajima u Muzeju grada Rijeke

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Skip to content