Skip to main content

Knjiga obrađuje razdoblje “velikih promjena”, od vremena dviju revolucija, francuske društvene i britanske industrijske revolucije krajem osamnaestoga stoljeća, do početaka znatnijih gospodarskih i društvenih promjena na našem tlu.Riječ je o razdoblju napoleonskih ratova i novom ustrojstvu Europe poslije Bečkog kongresa (1814./1815.) koje se snažno odražava i na prilike u Hrvatskoj. U tom “predpreporodnom” razdoblju propale su stare države, Venecija i Dubrovnik, a tek početkom 1830.-ih, počinju europski nacionalni pokreti.

Podnaslov More, Rijeka, Srednja Europa označava osnovni pristup, koji razvoj vidi obrnuto u odnosu na uobičajeno viđenje, koje počinje od središta – od Beča kao srca Habsburškog carstva. Ne šire se uvijek poticaji od Srednje Europe prema njenoj periferiji – Hrvatskoj i Rijeci, nego je velik dio tokova prvo morem stizao do glavnih luka, a potom se širio prema unutrašnjosti.

Knjiga je zamišljena kao monografija iako su na njoj radili brojni ugledni hrvatski i strani istraživači, “opći” povjesničari i povjesničari gospodarstva i tehnike, koji su tekstove napisali na osnovu najnovijih istraživanja provedenih u arhivima u Rijeci, Zagrebu, Beču, Budimpešti, Ljubljani i Trstu.

Glavni je naglasak knjige na snažnom razvoju gospodarstva, tehnologije i komunikacija, koji se preko Rijeke (i Trsta) šire do unutrašnjosti. Glavni je smisao knjige da se, donošenjem obilja nove i slabije poznate građe, ukaže na gospodarski i tehnološki razvoj naših krajeva – prije svega Rijeke – u kontekstu društvenog i gospodarskog razvoja Srednje Europe i u kontekstu “prve globalizacije”, koja omogućuje sve snažniju komunikaciju s prekomorskim svijetom – naročito s obje Amerike.

Početak ovoga razdoblja vrhunac je djelatnosti stare merkantilističke “multinacionalne” Tršćansko riječke privilegirane kompanije, s gotovo tisuću radnika i sa sjedištem u Rijeci, a početkom devetnaestoga stoljeća pojavljuju se novi, liberalistički oblici poslovanja koji se pozivaju na slobodno tržište. Parni stroj, željeznica i parobrod 1830.-ih prestaju biti otkrića, ulaze u stvarni život i dopiru do naše obale.

Knjiga velikog formata ilustrirana je poznatim i ali brojnim dosad nepoznatim ilustracijama iz više europskih arhiva i muzeja.

Pretplatite se na newsletter i budite u toku s događajima u Muzeju grada Rijeke!

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Skip to content