Skip to main content

Autorica: Deborah Pustišek
Izdavači: Muzej grada Rijeke, Unione Italiana – Talijanska unija, Rijeka – Fiume i Università Popolare di Trieste, rujan 2011.
dvojezično: hrvatski i talijanski
Format: 28 x 23 cm, meki i tvrdi uvez, ilustracije u boji, 96. str.

U želji da se javnosti približi opus najplodnijeg riječkog projektanta s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće čiji su objekti označili početak secesije u graditeljstvu grada na Rječini, odlučili smo se na postavljanje izložbe i izdavanje dvojezičnog kataloga. U njemu je obrađeno cjelokupno poznato Ambrosinijevo stvaralaštvo s naglaskom na najreprezentativnijim realizacijama u Rijeci i Opatiji u razdoblju od 1884. do 1912. godine. Glavno je težište stavljeno na isticanje arhitektova nastojanja da ustaljenu maniru historicističke gradnje zamijeni secesijskom po uzoru na bečka rješenja, zadržavajući pri tome veze s mediteranskom tradicijom koristeći se pročelnim ukrasom u obliku lokalne vegetacije. Iz kasnije primjene geometrijskog ukrasa na pročeljima građevina razvidno je da je arhitekt pratio stilske promjene u srednjoj Europi.

Publikacijom je dan uvid u političku i urbanističko-regulacijsku situaciju koja je uvjetovala razvoj arhitekture. Unutar dviju cjelina obrađeni su Ambrosinijev historicistički i secesijski opus kojeg čini tridesetak stambenih i desetak stambeno-poslovnih objekata, devet vila i četiri hotela. Popis svih objekata, stubišta i urbane opreme proizašle iz njegova ateljea čitaoci mogu pronaći, u obliku skeda popraćenih fotografijom, na kraju kataloga.

Izdanje o Emiliju Ambrosiniju šesto je po redu u Muzeju grada Rijeke na temu arhitektonskih opusa od 1999. godine.

Close Menu

Radno vrijeme:

MUZEJ GRADA RIJEKE
Trg Riccarda Zanelle 1/1
Otvoreno: utorak – petak, od 10 do 13 sati i od 16 do 20 sati; subotom od 10 do 14 sati
Za poslovne suradnike: ponedjeljak – petak, od 8 do 16 sati                                                         Nedjeljom, ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno

Palača šećera – stalni postav
Krešimirova 28
Otvoreno: utorak – nedjelja, od 11 do 20 sati
Ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno

„Riječki torpedo – prvi na svijetu“
Žabica 4, željezničko skladište
Otvoreno: utorak – nedjelja, od 14 do 20 sati, također uz najavu na tel: 051/351-092 ili mob: 091/502-1231.

© MUZEJ GRADA RIJEKE 2019

Skip to content