Skip to main content

Autor: Ervin Dubrović
Izdavač: Muzej grada Rijeke / Museo civico di Fiume
Jezik: talijanski
Prijevod: Giacomo Scotti
Format: 15,5 x 22,5 cm, 216 stranica

Biografska knjiga Andrea Lodovico Adamich – Cittadino europeo pojavljuje se kao izdanje koje sažima spoznaje o jednoj od najvažnijih osobnosti u riječkoj gospodarsko-političkoj povijesti do kojih se došlo tijekom pripreme opsežne monografije Adamićevo doba, 1780-1830. Monografiju je Muzej grada Rijeke objavio 2005. godine, a Dubrović je bio njezin koautor i urednik. Andrija Ljudevit Adamić svojim je aktivnostima neraskidivo utkan u sve značajnije aspekte života Rijeke njegova vremena, a i mnogo kasnije, tragom činjenice da su njegove aktivnosti važnim dijelom odredile budući život grada na Rječini.
Knjiga biografski rekonstruira Adamićev život, počevši od rođenja u Rijeci 1766. godine i studija u Beču, preko prvih gospodarskih poteza koji su ga povezali s područjem Banata, izgradnje gradskog kazališta, trgovačkih poslova s Engleskom, aktivnosti vezanih uz osnivanje velike riječke Tvornice papira, političkog djelovanja, posredovanja u vlasničkom prelasku trsatskog kaštela u ruke Lavala Nugenta itd., sve do Adamićeve smrti.
Knjiga je opremljena presnimcima izvorne arhivske pisane i slikovne građe te uključuje kronologiju Adamićevog života i djela, također kazalo imena.

Pretplatite se na newsletter i budite u toku s događajima u Muzeju grada Rijeke!

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Skip to content