Skip to main content

Autor: Ervin Dubrović
Izdavač: Muzej grada Rijeke
Jezik: hrvatski
Format: 23 x 28 cm, 84 stranice

Katalog izložbe “Čudesni Milan Marjanović” posvećen je jednom od najzanimljivijih protagonista iz povijesti Hrvatskog primorja i nastao je kao rezultat višegodišnjeg istraživanja Ervina Dubrovića. Milan Marjanović (Kastav 1879 – Zagreb 1955) osoba je izvanredne energije i strasti, djelovao je kao novinar, političar, filmski radnik, književni kritičar i pisac.
Kao pripadnik napredne hrvatske omladine, borio se protiv Mađara i Austrougarske, za osamostaljenje Hrvatske, potom rješenje hrvatske budućnosti vidi u južnoslavenskom okupljanju. Prije Prvoga svjetskog rata djelovao je u Londonu kao član Jugoslavenskog odbora, također kao predstavnik Odbora u SAD-u i Južnoj Americi. Početkom rata smješten je u kućni pritvor u Kastvu, za svoje ideje robijao je u Ljubljani i Zagrebu. Tijekom Drugog svjetskog rata interniran je i zatvoren u Italiji.

Bavio se književnim pisanjem, što ga je odvelo sve do Greenwich Willagea, gdje je postao jedini izvođeni hrvatski dramatičar. Usporedno djeluje književni kritičar, s realističke platforme koja se suprotstavlja estetskim idejama A. G. Matoša. Riječka knjižara Trbojević objavljuje mu Književne novosti. Poslije Drugog svjetskog rata vodi Filmski laboratorij Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar u Zagrebu. Pedesetih godina postaje predsjednik savjeta Jadranskog instituta JAZU u Zagrebu, te akademik.
Pisao je o mnogim temama, uključujući suvremene gospodarske, također povijesne studije o hrvatsko-talijanskim odnosima na Jadranu, posebno o Rijeci. Redovito je održavao kontakte s primorskim piscima i intelektualcima poput Ante Dukića, Drage Gervaisa, Rikarda Katalinića Jeretova, Ante Mandića, Viktora Cara Emina, te surađivao u književnom časopisu Riječka revija.
Na kraju kataloga daje se kronologija života i djela Milana Marjanovića.

Pretplatite se na newsletter i budite u toku s događajima u Muzeju grada Rijeke

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Skip to content