Skip to main content

Kako se i očekivalo s obzirom na stanje broda, obnova Galeba u kraljevičkom brodogradilištu Dalmont krenula je vrlo intenzivnim zahvatima. Rekonstrukcija broda iz 1930-ih godina prošlog stoljeća u prvi hrvatski brod-muzej započela je temeljitom razgradnjom plovila. Točnije svih njegovih dijelova koji su platili danak brojnim godinama neodržavanja.
Početak tih radova omogućilo je prethodno preuzimanje zatečenoga brodskog inventara u Muzej grada Rijeke. Dio preuzete opreme u međuvremenu je restauriran i predstavljen javnosti. U brodogradilištu je potom obavljena pažljiva demontaža preostale brodske opreme i obloga, vodeći računa da će oni po okončanju ostalih zahvata biti vraćeni na izvorna mjesta. Brod je u ovom trenutku ogoljen doslovno do čelične oplate, što znači kako mogu krenuti najavljeni obnoviteljski radovi koji će Galeb vratiti u stanje primjereno zaštićenom kulturnom dobru.
O složenosti zahvata govori činjenica kako u procesu gotovo svakodnevno izravno surađuju brodograđevni stručnjaci, konzervatori i muzealci. Multidisciplinarna suradnja neophodna je da bi brod bio rekonstruiran što vjernije, a posebno se to odnosi na dijelove koji će ugostiti stalni brodski muzejski postav. Posjetitelji će po završetku obnove npr. moći posjetiti rezidencijalne prostorije šetne palube koje će izgledati upravo onako kako ih je krajem 1950-ih zamislio arhitekt Zorko Lah, zajedno s radnim timom iz riječke tvrtke Brodoprojekt.

Pretplatite se na newsletter i budite u toku s događajima u Muzeju grada Rijeke

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Skip to content