Skip to main content

U Noći muzeja, 29. siječnja, u riječkoj galeriji Principij, bit će otvorena izložba fotografskih radova Marije Lazanja Dušević “Fotodokumentacija obnove Palače šećera”. Riječ je o šezdesetak snimaka kojima su zabilježeni dokumentarni prizori iz različitih faza radova tijekom trogodišnje obnove velebnog zdanja na Brajdi. Danas, kada je palača otvorena za javnost nakon preuređenja, pa se može u cijelosti uživati u njenom impresivnom unutrašnjom i vanjskom izgledu, dobro je prisjetiti kako je stanje donedavno bilo potpuno različito. Riječani su promatrali gradilište samo izvana, s ulice, kao prolaznici, a unutrašnjost objekta se nije moglo ući. Zato su prizori koji će biti izloženi ono što javnost u tom razdoblju nije mogla vidjeti, zbog naravi graditeljskih radova i sigurnosnih pravila na gradilištu. Marija Lazanja Dušević je muzejska kustosica i dokumentaristica, a izložba se otvara suradnjom Muzeja grada Rijeke i Fotokluba Rijeka u 18 sati.

Nakon otvorenja izložbe, u 19 sati, u galeriji Principij će se moći pogledati videoprojekciju predavanja Ervin Dubrovića, ravnatelja Muzeja grada, posvećenog Palači šećera kroz povijest. Predavanje je izvorno održano 2019. godine u Sveučilišnoj knjižnici Rijeka, a snimila ga je Ingrid Jerković.

Galerija Principij otvorena je radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, te subotom od 10 do 13 sati. Izložba traje do 10. veljače.

Skip to content