Skip to main content

Jedan od najistaknutijih riječkih umjetnika mlađe generacije, Radovan Kunić, izlaže novi ciklus radova u Palači šećera. Umjetnik se predstavlja site-specific serijom recentnih slika, nastalih u proteklih godinu dana promišljajući industrijski prostor bivše upravne zgrade Rafinerije šećera. Slike ne pokazuju samo umjetnikovo vrsno vladanje tradicionalnim tehnikama kao što su ulje na platnu i crtež, nego i  njihovo transponiranje u suvremene multimedijalne i intermedijalne prakse, koje uključuju animaciju, instalaciju i video. Izložba je koncipirana imajući na umu izazov interpolacije suvremenog umjetničkog djela u povijesnu zgradu – spomenik kulture.

Motiv četiri godišnja doba doživio je u povijesti umjetnosti brojne interpretacije, a Kunić ga vidi u formi pitanja, implicirajući neizvjesnosti i kontradikcije prirodnih i društvenih procesa. Slike pokazuju fascinaciju prirodom, okupiranost njenim senzacijama koje prenosi u pejzaže velikih formata, s pomno i dugo slikanim detaljima. U inicijalno pejzažne i žanr-slike uvodi alohtone objekte koji, usprkos svojoj začudnoj prisutnosti, konotiraju moguća značenja i otkrivaju umjetnika senzibiliziranog za sve složeniju svakodnevnicu suvremenog čovjeka.

Biografija kaže da je Radovan Kunić rođen 1987. u Rijeci. Godine 2012. diplomirao je kiparstvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Otad aktivno djeluje na umjetničkoj sceni, izražavajući se pretežno u mediju slikarstva, također u medijima kao što su animacija i instalacija. Sudjeluje na međunarodnim simpozijima i rezidencijama (Belgija, SAD, Njemačka) te izlaže na brojnim skupnim i samostalnim izložbama. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja, a njegovi se radovi nalaze u privatnim i javnim zbirkama u zemlji i inozemstvu. Od 2015. radi kao asistent na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Kustosica izložbe „Četiri godišnja doba?“ je Sabrina Žigo.

Izložba je otvorena od 26. listopada do 3. prosinca 2023.

Pretplatite se na newsletter i budite u toku s događajima u Muzeju grada Rijeke

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Skip to content