Skip to main content

Autorice: Ema Aničić, Marija Lazanja Dušević
Izdavač: Muzej grada Rijeke, 2016.
Prijevod: Jana Kegalj, izdanje usporedno na hrvatskom i engleskom jeziku
Format: 23 x 28 cm, meki uvez, ilustracije u boji, 52 stranice

Katalog izložbe Revolucija u Muzeju grada Rijeke napravljen je kao dodatno objašnjenje istoimene izložbe, ali i kao tekst koji sasvim samostalno interpretira likovno stvaralaštvo i umjetnička kretanja tijekom i u godinama nakon II. svjetskog rata. Muzej se tom temom počeo baviti iz razloga što je nekada nosio naziv Muzej narodne revolucije te stoga baštini znatan materijal vezan uz II. svjetski rat. Autorice su mišljenja kako je od političkih promjena koje su se dogodile 1991. i činjenice da su prekinuti svi državotvorni odnosi sa Socijalističkom Federativnom Republikom Jugoslavijom zadovoljen vremenski odmak za suvremenu interpretaciju povijesti i umjetničkih kretanja sredine 20. stoljeća. Razlog više ovoj izložbi i katalogu proizlazi iz činjenice da je u međuvremenu stasala cijela jedna generacija mladih ljudi koja nema iskustveno svjedočanstvo komunističke ideologije i prakse nego, isključivo udžbeničku, u pravilu nepotpunu i manjkavu, kurikularnu povijesnu natuknicu.

Povijest, bez obzira radi li se o znanstvenom tekstu ili srednjoškolskom osvrtu, učestalo boluje od pretjeranog uopćavanja i unificiranja povijesnih procesa pa se na taj način upravo gubi realitet povijesnog razdoblja. Nestaju sitne stvari oko kojih se plete život svakodnevice i gubi dominantni svjetonazor najšire zajednice. Uostalom, tu funkciju na sebe, katkad, preuzima muzejska djelatnost. Ova izložba iz muzejskog depoa pod svjetlo reflektora ne izvlači ni mišljenja, ni osvrte, ni tumačenja, nego predmete, eksponate – nesumnjive svjedoke vremena lišene političke interpretacije. Promjena perspektive sukladno vremenskom razdoblju u kojem danas jesmo omogućava upravo umjetničku valorizaciju eksponata izloženih na izložbi. Izložbom revolucija postaje tek proizvod, izložak, a o svjetonazoru komunističkog režima govore umjetnički i političko-propagandni radovi, koji na ovaj ili onaj način tematiziraju zadano.

Katalog je satkan od dva autorska teksta; Eme Aničić nazvanog Revolucija u Muzeju grada Rijeke i Marije Lazanje Dušević pod nazivom Muzej narodne revolucije. Prvi tekst podijeljen je u četiri tematske cjeline. Muzej narodne revolucije je temelj za predstavljanje prvih dviju cjelina nazvanih Revolucija proletarijata (Narodno-oslobodilačka borba) i Propaganda. Sljedeća tematska cjelina prati nešto kasnije vremensko razdoblje i nosi naziv Stvaranje kulta ličnosti. Ovaj dio koncepta pripremljen je u suradnji s Muzejem istorije Jugoslavije iz Beograda i oslanja se na njegovu izložbu Velika iluzija. Kao završna etapa kataloga, i dio koji ne spada u fundus Muzeja narodne revolucije, postavljen je koncept Druga strana komunističke ideologije. Svojevrsni epilog izložbe satkan je od umjetničkih interpretacija Golog otoka, kao jednog od mučnih djela komunističkog režima, prema viđenjima studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci i drugih slobodnih umjetnika. Drugi tekst donosi kronologiju postojanja nekadašnjeg Muzeja narodne revolucije u Rijeci i temeljen je na povijesnom, dokumentarnom, pristupu temi.

Pretplatite se na newsletter i budite u toku s događajima u Muzeju grada Rijeke

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Skip to content