Skip to main content

“Ljetnu priču iz Benčića” organiziraju Gradska knjižnica Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Art-kino i Muzej grada Rijeke uz potporu Grada Rijeke te cijelog niza suradnika i partnera. zajedničkim snagama pripremili smo pregršt zanimljivih programa za odrasle i one malo manje i garantiramo dobar provod svima u Art kvartu Benčić i oko njega.

Programi Muzeja grada Rijeke u Ljetnoj priči iz Benčića

Izložbe

Nepoznati Klimt – utjecaji dalekoistočne i afričke umjetnosti

Otvorenje izložbe
Vrijeme: 20.6. u 19:00h
Mjesto: Palača šećera
Organizator: Muzej grada Rijeke
Izložba, skraćenoga naziva Klimt i Daleki istok, nastavak je programa započetoga 2021. godine otvorenjem izložbe Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza u sklopu Rijeke – Europske prijestolnice kulture.
Na izložbi Nepoznati Klimt – utjecaji dalekoistočne i afričke umjetnosti izložit će se dio slikareve osobne kolekcije predmeta s Dalekoga istoka i iz afričkih država koji se danas čuvaju u Leopold museumu u Beču. Klimtova fascinacija kineskom ikonografijom, japonizmom i afričkim običajima dekoriranja uporabnih predmeta i tekstila značajno je utjecala na njegovu karijeru i nastanak najpoznatijih djela iz njegova zlatnoga razdoblja i kasnije sve do kraja karijere.

Plavica - Tvornica za preradu ribe

Otvorenje izložbe
Vrijeme: 18.7. u 19:00h
Mjesto: Kockica
Organizator: Muzej grada Rijeke
Gostujuća izložba Creskog muzeja Plavica – Tvornica za preradu ribe – Cres predstavlja priču o tvornici za preradu ribe Plavica koja je djelovala u gradu Cresu stotinjak godina i utjecala na socijalnu i društvenu strukturu Cresa, hranila je mnoge Cresane i utjecala na sudbine mnogih ljudi, kako na one koji su rođeni ovdje, tako i na one koji su se doselili zbog Plavice.

Radionice za odrasle

FACE YOGA, predavanje i radionica

Vrijeme: 18.6. 17:30 – 19:00h, i 25.6. 18:00 – 20:00h
Mjesto: Palača šećera
Dob: odrasli (18+)
Organizator: Muzej grada Rijeke
Izvodi: Jasmina Lakota
Prijave: https://forms.office.com/r/2wTvt58ppj
Primjećujete bore kojih do jučer nije bilo? Koža vam izgleda nekako uvelo i beživotno? Čini vam se i da je sila gravitacije povukla mišiće lica prema dolje, pogotovo oko čeljusti? Sve vam to smeta i ne znate kako si pomoći?
Postoji prirodan način kojim koži lica možemo vratiti sjajan, mladolik i zdrav izgled; jedinstvena tehnika jednostavnih i učinkovitih vježbi za lice koja briše godine s lica – to je FACE YOGA ili JOGA LICA.
Zašto face yoga? Specifičnim vježbama za lice ojačat ćemo mišiće lica i postići zdrav tonus, pojačat će se cirkulacija lica i vlasišta, regenerira se koža i ten postaje ujednačen i mladolik, smanjuje se vidljivost bora i linija, smanjuje se otečenost lica, potiče se stvaranje vezivnih tkiva… Osim toga, aktiviraju se žlijezde u glavi i vratu, čime se uravnotežuje endokrini sustav. Benefita ima još jako puno.
Što uključuje joga za lice? Vježbe za lice, akupresuru lica prema TKM (tradicionalnoj kineskoj medicini), samomasažu lica.
Što nam treba? Gumica ili traka za kosu, stolno ogledalo (ako imate), podrezani nokti, ulje, serum ili kremica za lice (ako nemate ništa od toga, imat ćemo ovdje rezervu), nenašminkano lice I dobra volja.
Dođite i probajte, vidjet ćete kako je zabavno i jednostavno, a osjećat ćete se odlično, znajući da činite nešto dobro za sebe.
Čekamo vas s veseljem! Jeste li spremni za transformaciju?

Kutija za nakit – Klimt

Vrijeme: 9.7. 18:00 – 20:00h
Mjesto: Palača šećera
Dob: odrasli
Organizator: Muzej grada Rijeke
Izvodi: Katarina Kalčić
Prijave: https://forms.office.com/r/6mRM6KxM7S
Polaznici će na radionici bojati akrilnim bojama drvenu kutiju za nakit. Birate motiv, odljevak od gipsa sa Kimtovim motivima. Uz akrilne boje, koristiti će se i puno metalik boje i naravno zlatne. Kutijica će se dorađivati i sa konturama i patinama.

Prirodna zaštita od sunca

Vrijeme: 10.7. 18:00 – 20:00h
Mjesto: Palača šećera, dvorište
Dob: odrasli
Organizator: Muzej grada Rijeke
Izvodi: Udruga EteriCo
Prijave: https://forms.office.com/r/9YV9yuD3ij
Znate li što je SPF i kako se to uopće mjeri? Znate li koliko bolje „štiti“ SPF 100 od SPF 15? Znate li razliku između kemijskih i prirodnih filtera? Što očekivati od jednih a što od drugih? Koje su uopće mudre strategije zaštite od sunca i zašto se toliko priča o njegovom lošem utjecaju na kožu? Znate li da su UV zrake direktni uzročnici starenja kože i patoloških promjena na njoj? Je li se uopće pametno sunčati i koji je pravi faktor zaštite od UV zraka?
To su pitanja na koje ćemo dati odgovor na ovoj mini radionici na kojoj će svaki polaznik napraviti i kremicu za prirodnim zaštitnim faktorom.

Meditacija kroz točkice

Vrijeme: 27.6. i 11.7. 18:00 – 20:00h
Mjesto: Palača šećera
Dob: odrasli
Organizator: Muzej grada Rijeke
Izvodi: Ivona iz brenda Illegal Lotus Art
Prijave: https://forms.office.com/r/5KAV1Rjbcw
Pozivamo vas na jedinstvenu kreativnu avanturu “Meditacija kroz točkice” koja će vam donijeti mir i zadovoljstvo kroz umjetnost oslikavanja nakita tehnikom točkanja. Ovu posebnu radionicu vodi Ivona iz brenda Illegal Lotus Art.
Što možete očekivati? Na radionici ćemo koristiti drvene podloge i akrilne boje kako bismo stvorili unikatne komade nakita. Svi sudionici moći će birati između izrade ogrlice ili naušnica koje će ponijeti kući kao trajni podsjetnik na ovu kreativnu i opuštajuću aktivnost. Tehnika točkanja zahtijeva stpljenje, mirnu ruku i otvoren um, ali ne brinite – Ivona će biti tu da vas vodi kroz svaki korak. Naučit ćete kako koristiti profesionalne i improvizirane alate za točkanje te otkriti male tajne koje čine točkice savršenima.
Zašto sudjelovati? Ova radionica je više od samo učenja nove tehnike. To je prilika da se opustite, oslobodite stresa i provedete vrijeme u prijateljskoj i podržavajućoj atmosferi. Bez obzira na to jeste li iskusni umjetnik ili potpuni početnik, naša radionica pružit će vam zadovoljstvo i ispunjenje kroz proces stvaranja. Dođite, opustite se i otkrijte čaroliju meditacije kroz točkice!

Torbice od zavjesa

Vrijeme: 17.7. 18:00 – 20:00h
Mjesto: Palača šećera
Dob: odrasli
Organizator: Muzej grada Rijeke
Izvodi: Tanja Blašković
Prijave: https://forms.office.com/r/yP2GHbPaeW
Na ovoj ćemo radionici istražiti kako nekom starom predmetu dati neku novu vrijednost te kako iskoristiti materijale koje već imamo za izradu novih stvari. Sigurno i ti možeš pronaći kod kuće neki par zavjesa koji čami na dnu ormara, a na ovoj zanimljivoj radionici naučiti ćeš kako ih možeš prenamjeniti! Od zavjesa ćemo sašiti razne torbice – za voće, špežu ili izlazak u grad. A moći ćeš probati i šivati na šivaćoj mašini uz voditeljicu radionice, umjetnicu i dizajnericu koja često radi sa recikliranim i ponovno upotrijebljenim materijalima, Tanju Blašković.

Riba na platnu, radionica u sklopu izložbe Plavica - Tvornica za preradu ribe

Vrijeme: 25.7. 18:00 – 20:00h
Mjesto: Kockica, Trg Riccarda Zanelle 2
Dob: odrasli
Organizator: Muzej grada Rijeke
Izvodi: Katarina Kalčić
Prijave: https://forms.office.com/r/iHE5S41NhQ
Polaznici će na slikarsko platno prenijeti motiv ribe. Oko ribe, 3d čarolija! Pomoću tkanina, čipki, gaze, staklenih kuglica…stvarati će more oko svoje ribe. Pri kraju rad će se ukrasiti patinama za malo umjetničkog dojma.

Obiteljske radionice

Zdjelice za sladoled, radionica keramike

Vrijeme: 19.6. 18:00 – 20:00h
Mjesto: Palača šećera
Dob: djeca 8+ i roditelj
Organizator: Muzej grada Rijeke
Izvodi: obrt Tesu
Prijave: https://forms.office.com/r/qx6PPGPYxP
Radionica keramike sa roditeljem i djetetom uključuje zajedničku izradu keramičke zdjelice za sladoled, te potom zajedničko bojanje predmeta. Ovo je zajednička aktivnost u kojoj vi i vaše dijete razmjenjujete ono što jedno od vas ima i usrećuje ono drugo. Oboje ćete napraviti jednu zdjelicu za sladoled koju možete kasnije koristiti. I tko zna, otkrit ćete skriveni talent za oblikovanje gline u lijepe stvari. Dok radimo, slušamo glazbu i pijemo prirodne sokove.
Nakon što izradite i obojite svoje radove ostavljate nam ih na sušenje, glazuru i pečenje. Biti će spremni za preuzimanje ili isporuku u roku od 10-15 radnih dana.

Od sjemenke do ulja - pa na sladoled

Vrijeme: 11.7. 10:00 – 11:00h
Mjesto: Palača šećera
Dob: 6+
Organizator: Muzej grada Rijeke
Izvodi: Udruga EteriCo
Prijave: https://forms.office.com/r/s60e28SHUh
Ulja koristimo svakodnevno – u prehrani su ona glavni izvor masti koje su važne za ukupno zdravlje organizma, osobito njegov rast i razvoj jer imaju visoku energetsku vrijednost. Naravno, upravo zato ih treba balansirati s drugim važnim nutrijentima kako bi postigli optimalno zdravlje i donekle moramo paziti na njihov unos. Kolači, slastice, „brza“ hrana sadrže masti u velikim količinama, a nutritivno nam nisu osobito vrijedni. Zato se nazivaju „praznim“ kalorijama. Važno je znati odabrati dobre masnoće.
Ulja su i važan kozmetički sastojak – svaka krema koju ste ikad kupili sadrži određenu količinu neke masnoće jer su one te koje njeguju, hrane i omekšavaju našu kožu. Doslovno, ulja mogu biti i lijek.
Na ovoj radionici ćemo pokazati put od sjemenke do ulja. Tiještimo koštice buče koje su izvor dobrih masnih kiselina i sadrže obilje vitamina, mikronutrijenata i minerala koje imaju izniman učinak na ukupno zdravlje organizma – od prevencije bolesti krvožilnog sustava i poremećaja crijevne flore, do toga da povoljno djeluju na raspoloženje, te olakšavaju učenje i koncentraciju. U našem podneblju u prehrani preferiramo fina maslinova ulja, no naučiti ćemo dati mjesta ovom vrijednom ulju i to tako da ćemo ga kombinirati sa sladoledom. To je taj fini balans od kojeg su nam usta sretna, a tijelo zdravije.

Ljepota u trenutku, radionica nakita

Vrijeme: 12.7. 18:00 – 20:00h
Mjesto: Palača šećera
Dob: djeca 7+ i roditelj
Organizator: Muzej grada Rijeke
Izvodi: Vlatka Janjić
Prijave: https://forms.office.com/r/1NLYDxvR8K
Riječ je o kreativnoj radionici izrade ukosnica i broševa od pravog cvijeća pri čemu će polaznici naučiti tehniku rada sa smolom i polimernom glinom. Kreativnu radionicu voditi će Vlatka Janjić,mag.art konzervator- restaurator čiji je brend Petit ukosnic.a nastao kao ideja da svaka osoba nosi unikatna i ručno rađena mala umjetnička djela. Polaznici će imati priliku ponijeti kući unikatnu ukosnicu i broš od pravog cvijeća.

Primorski gradić

Vrijeme: 16.7. 18:00 – 20:00h
Mjesto: Palača šećera
Dob: djeca 7+ i roditelj
Organizator: Muzej grada Rijeke
Izvodi: Katarina Kalčić
Prijave: https://forms.office.com/r/qxwJaNsJN5
Djeca i roditelji će zajednički oslikavati podlogu s akrilnim bojama s ciljem dobivanja efekta mora, neba, zalaska sunca. Također, oslikavati će kućice od gipsa te po želji graditi svoj mali primorski grad. Uz dodatak kamenčića, školjaka, naplavina od drva, biljaka…stvarati ćemo primorsku čaroliju.

Novčanik od tetrapaka

Vrijeme: 19.7. 10:00 – 11:30h
Mjesto: Palača šećera
Dob: djeca 7+
Organizator: Muzej grada Rijeke
Izvodi: Tanja Blašković
Prijave: https://forms.office.com/r/DwQYw66s3B
Tetrapak je vrlo česti otpad u svakom kućanstvu te postoji mnogo načina kako ga reciklirati i ponovno upotrijebiti. Jedan od načina naučiti ćemo i na ovoj radionici, gdje ćemo od tetrapaka napraviti novčanike. Svaki novčanik dodatno ćemo ukrasiti koristeći razne tkanine, te će svatko od polaznika napraviti jedan(ili više) unikatni novčanik idealan za kovanice i kartice. Radionicu vodi Tanja Blašković, umjetnica koja već godinama istražuje mogućnosti raznih otpadnih materijala te njihovu preobrazbu u umjetničke i uporabne predmete.

Oslikavanje pamučnih torbi, radionica u sklopu izložbe Plavica - Tvornica za preradu ribe

Vrijeme: 23.7. 18:00 – 20:00h
Mjesto: Kockica, Trg Riccarda Zanelle 2
Dob: djeca 7+ i roditelj
Organizator: Muzej grada Rijeke
Izvodi: Katarina Kalčić
Prijave: https://forms.office.com/r/kbbTQn4jPG
Djeca i roditelji zajednički će na radionici oslikavati pamučne torbe od žutice koristeći boje za tekstil, konturne boje i markere. Boje su postojane na pranje. Motivi koji će se oslikavati biti će ribe. Ova je radionica prilika da naučite kako se motiv prenosi na tekstil te kojim se bojama može i na koji način bojati.

Vodstva, predavanja, razgovori

Speedating budućnosti, neformalni razgovori na temu budućnosti

Vrijeme: 29.6. u 19,00
Mjesto: Art-kvart “Benčić”
Dob: za mlade i odrasle
Organizatori: MMSU, Gradska knjižnica Rijeka i Muzej grada Rijeke
Prijave: sudjelovanje je slobodno
Na neformalnim razgovorima o budućnosti razgovaramo u manjim grupama na više lokacija u art kvartu. Odmičemo se od apokaliptičnih vijesti i pričamo o pozitivnim modelima budućnosti. Kakve promjene želimo? Kakve promjene trebamo? Opipavamo društvo koje želimo ostaviti generacijama koje dolaze, a mapiraju je ljudi s kojima dijelimo svakodnevicu, građani, obrtnici, poduzetnici, profesori, umjetnice, umjetnici. Jedina je restrikcija da od budućnosti ne odustajemo. Dođite i stvarajte s nama budućnost novog kvarta!

Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza i Nepoznati Klimt – utjecaji dalekoistočne i afričke umjetnosti

Stručno vodstvo izložbama
Vrijeme: 2.7. u 17:00h
Mjesto: Palača šećera
Organizator: Muzej grada Rijeke
Prijava: 051 554 270
Izložba Nepoznati Klimt: ljubav, smrt, ekstaza se sastoji od devet slika na platnu, ranih radova trojice bečkih umjetnika, Gustava Klimta, Ernsta Klimta i Franza Matscha izrađenih 1885. godine za potrebe HNK Ivana pl. Zajca. Posjetitelji će imati priliku izbliza upoznati rani, manje poznat dio stvaralaštva jednog od najpoznatijih svjetskih umjetnika. Vodstvo će uključiti i privremenu izložbu u Palači šećera Klimt i Daleki istok na kojoj su izloženi osobni predmeti Gustava Klimta koji se inače čuvaju u muzeju Leopold u Beču. Riječ je o figurativnim prikazima muškoga i ženskog tijela te nakitu iz Kine, Japana i sjeverne Afrike koje je Klimt kao suvenire čuvao u svom bečkom ateljeu te u njima pronalazio inspiraciju za neka od najpoznatijih djela iz svoga opusa poput čuvene Dame s lepezom iz 1917. godine.

Ukorak s poviješću, tematska šetnja za građane

Vrijeme: 4.7. u 19,00
Mjesto: okupljanje u dvorištu Palače šećerane
Dob: za mlade i odrasle
Organizator: MMSU, Gradska knjižnica Rijeka i Muizeja grada Rijeke
Izvode: Kristina Pandža i Ema Makarun
Prijave: prijave se primaju na 051 554 270 od utorka do nedjelje od 11 do 19 sati.
Od proizvodnje cigara i motora do proizvodnje sadržaja i znanja – Art-kvart “Benčić” neobično je slojevito područje koje u sebi krije mnogobrojne priče. Od radnica koje su na mjestu gdje danas podižete knjige motale cigare, ali ideje o svojem položaju, pa sve do Šećerane i perila o kojima mislimo da znamo sve. Upravo zato su Kristina Pandža i Ema Makarun za vas pripremile povijesnu šetnju ovim kvartom kako bi vam pokazala kako povijesni DNK seže do samih materijala na kojima stoji svaka od institucija današnjeg Art-kvart “Benčića”.

Pretplatite se na newsletter i budite u toku s događajima u Muzeju grada Rijeke!

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Skip to content