Skip to main content

Izložbom „Logo naš svagdašnji, pregled riječkog grafičkog dizajna“ Muzej nastavlja istraživati ovdašnju gospodarsku povijest. Ovaj put to čini s njezina marketinško-dizajnerskog stajališta. U fokusu je fenomen naziva i logotipova riječkih tvornica, ispričan kroz  nastanak i promjene koje su oni doživjeli u raznim vremenskim segmentima. To je pogotovo zanimljivo imamo li u vidu primjere industrijskih pogona koji se mogu, ili su se sve donedvano mogli pohvaliti svojim dugim radnim biografijama.

Što je logo? Logo, logotip ili zaštitni znak poduzeća je sukus njegova vizualnog identiteta. On je simbolička točka u kojoj se stapaju sve ključne vrijednosti koje poduzeće nastoji promicati, ili barem nastoji stvoriti o sebi takvu sliku. Logo je osobna iskaznica kojom se poduzeće nastoji predstaviti okruženju, zato i važan element njegove prepoznatljivosti na tržištu.

Evolucija naziva i logotipa riječkih tvrtki i tvornica, s obzirom na često dug vijek njihova poslovanja, nije samo informacija o njima. To je istodobno infomacija o društvenim promjenama koje je doživljavao grad kao cjelina. Naročito je to vidljivo tijekom 20. stoljeća. U tih stotinu godina se uprava nad riječkim područjem kontinuirano mijenjala, u prosjeku svakih 15-ak godina, tragom čega su se gotovo u istom ritmu mijenjali nazivi tvornica, time i njihovi vizualni identiteti i logotipovi. Primjera za to ne manjka, prisjetimo se samo takvih kao što su: Tvornica papira, Ljuštionica riže i tvornica škrobnog štirka, Tvornica čokolade i kakaa, Rafinerija nafte, RIO, Rikard Benčić, PIK, Istravino, Jugolinija, 3. maj, Jadroagent i drugi gospodarski subjekti. Priča o riječkim logotipima osvrće se i na simboliku pojedinih logotipa, pruža informaciju o njihovim autorima, te reklamnim i oglašivačkim aktivnostima tvornica. Posjetiteljima se zato nudi pogled na raznovrsne predmete iz riječkih tvrtki, tvorničke memorandume, reklamne materijale i slično, a taj pogled postupno prerasta u povijesni pregled riječkog grafičkog dizajna. Autorica izložbe je Kristina Pandža.

Izložba je otvorena u Palači šećera od 8. do 27. studenoga 2022.

Pretplatite se na newsletter i budite u toku s događajima u Muzeju grada Rijeke!

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Skip to content