Skip to main content

U povodu Dana muzeja, koji se obilježava 18. svibnja, Muzej grada Rijeke priprema nekoliko programa za posjetitelje. Prvi od njih uvest će nas u Dan muzeja već u večernjim satima 17. svibnja. Riječ je o umjetničkom događaju dvaju riječkih umjetnika. Prvi je Damir Šegota, koji će predstaviti ambijentalnu instalaciju „Tepih (Dobrodošli 2)“, načinjenu od 100 kg šećera. Ona je nastavak triptiha koji će u konačnici biti zaokružen trećom instalacijom u Gradskoj knjižnici. Prvi dio triptiha bio je postavljen na prošlogodišnji Dan muzeja u MMSU Rijeka. Drugi dio ovogodišnjeg događaja autorski je rad umjetnika koji se potpisuje pseudonimom Honey, a njegov se preformans nadovezuje na Šegotin rad, i to pod nazivom „Reaction on Sugar Project“. Šegota i Honey predstavljaju se u ulaznom dijelu Palače šećera u 19 sati.

Na Dan muzeja, 18. svibnja, održava se Punch needle radionica za odrasle. Što je punch needle? To je vrsta igle kojom se izrađuju tapiserije. Tehnika dopušta igru raznovrsnim teksturama, a završni rezultat nešto je između veza, tepiha i tapiserija. Polaznici će naučiti kako se alat koristi te koje su njegove mogućnosti. Inspirirat će se izlošcima koji se nalaze na izložbi „Trideset godina Muzeja grada Rijeke“. Radionicu vodi umjetnica Tanja Blašković, traje od 9:30 do 13:30, i to „Kockici“. Radionica je besplatna, uz obaveznu prijavu putem obrasca: https://forms.office.com/r/2fauTSX3bH.

Drugi događaj istog dana je izložba učeničkih radova nastalih na radionicama u sklopu projekta „Kemija i likovna umjetnost: elektroliza“. U projektu su sudjelovali učenici trećih razreda Prve riječke hrvatske gimnazije s nastavnicama likovne umjetnosti i kemije. Učenici su, postupkom elektrolize, izrađivali apstraktna djela i privjeske s logom Muzeja i škole. Uz dozu kreativnosti, postupak je uključivao pocinčane ploče, ljepljive trake te mnogo znanja iz kemije. Projekt je bio dio 29. edukativne muzejske akcije s temom „Muzeji i STEAM?!“ Realizacijom se ukazalo na važnost STEAM edukacije , te na mogućnosti njena uključivanja u zajedničke aktivnosti muzeja i škole. Radovi se izlažu u Palači šećera (Fumijeva dvorana).

U povodu Dana muzeja organizira se također stručno vodstvo izložbom „Trideset godina Muzeja grada Rijeke“ u „Kockici“, 18. svibnja, u 12 sati. Vodstvo je besplatno. Zbog ograničenja broja sudionika (30 posjetitelja), za vodstvo se valja na vrijeme prijaviti, i to na broj 0916067440 ili 051351092. Istog dana je besplatan ulaz na obje muzejske lokacije, a muzejska izdanja i suveniri mogu se nabaviti uz popust.

Pretplatite se na newsletter i budite u toku s događajima u Muzeju grada Rijeke

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Muzej Grada Rijeke·

Skip to content