Skip to main content

Druženjem s predstavnicima medija, riječkih kulturnih ustanova i prijateljima Muzeja grada Rijeke u Palači šećera 12. studenog obilježena je prva godina njena rada kao muzejskog zdanja. Kako su tom prigodom istaknuli gradonačelnik Marko Filipović, ravnatelj Muzeja Ervin Dubrović i predsjednik Upravnog vijeća Muzeja Marko Rogić, riječ je o najvećoj investiciji u kulturi u Republici Hrvatskoj od njezina osamostaljenja. Štoviše, Palača je otvorena u godini kada je Rijeka nosila titulu europske prijestolnice kulture.

U tih godinu dana posjetitelji se nisu prestali diviti impozantnom zdanju, jednako tako i prvom stalnom postavu Muzeja grada o riječkoj povijesti. Osmišljavanje koncepta u realizacija stalnog postava velik je događaj za svaki muzej, a dobilo se postav kojega sugrađani i gosti grada ne prestaju razgledati. U međuvremenu je dobio vodeću strukovnu nagradu u Hrvatskoj, koju dodjeljuje Hrvatsko muzejsko društvo. Dubrović je svečanu povelju nagrade pokazao okupljenima na druženju. Pozornost javnosti u proteklih godinu dana Palače privuklo je i nekoliko periodičnih izložbi u Palači: „Nepoznati Klimt“, „Jedan laboratorij za četiri države – 120 godina Nastavnog zavoda za javno zdravstvo“ i „750 godina ljekarništva na tlu Hrvatske“. U Palači je privremeni dom našao u nukleus interpretacijskog centra glagoljskog tiskarstva. U njoj je organiziran veći broj konferencija za medije i radionica za djecu, nekoliko predstavljanja knjiga i kataloga, također je predstavljen jedan glazbeni film, te organiziran jedan stručno-znanstveni skup. Palača je postala privlačno mjesto za snimanje glazbenih spotova i reklamnih kampanja.

Ono bez čega ništa u Palači bi imalo smisla su posjetitelji. U tjednu otvorenja nju i postav vidjelo je 2.350 posjetitelja. Od 24. studenoga 2020. krenuo je redovan rad Palače i standardni uvjeti posjeta. Standardni ne računamo li epidemijske okolnosti, zbog čega smo u travnju bili i zatvoreni. Uzlazna linija broja posjetitelja jasna je – 2021. smo započeli u siječnju sa 1124 posjetitelja, a trenutačno završili u listopadu sa 2185 posjetitelja. Prošle godine imali smo 4.224, a ove godine 11 tisuća posjetitelja. Ukupno gledajući, te računajući posjetitelje u studenom, u prvoj godini rada Palaču je posjetilo preko 16.000 posjetitelja.

Skip to content