Grupa autora
2007.; 232 str.
Format: 28,5 x 22,5 cm, ilustracije crno-bijele, meki uvez,
dvojezično – hrvatski i njemački

Knjiga je izdana kao katalog istoimene izložbe priređene u suradnji Muzeja grada Rijeke s Landesmuseumom Joanneum i Sveučilištem Karl Franzens iz Graza. Izgledom je katalog više nalik monografiji na temu ideološkog sukoba očeva i sinova, kao temeljnog sukoba između totalitarizma i anarhizma, dviju uzajamno krajnje udaljenih koncepcija koje su obilježili cijelo dvadeseto stoljeće.

Knjiga je koncipirana trodijelno, pripremila su je tri urednika (Gerhard M. Dienes – Landesmuseum Joanneum, Graz, Ervin Dubrović – Muzej grada Rijeke, Gernot Kocher – Karl Franzens Universität, Graz).

Osnovni akcent knjizi daje odnos između dvojice zanimljivih ljudi – Hansa Grossa, osnivača moderne kriminalistike, i njegova sina Otta Grossa, psihijatra i psihoanalitičara.

Druga je cjelina prikaz Hansa Grossa kao kriminalista i profesora kaznenog prava, kao i prikaz njegovih nasljednika na katedri kaznenog prava Pravnog fakulteta u Grazu.

Treća je cjelina o riječkim i njihovim sinovima – u kojoj je ključni primjer sukob konzervativnog moralista Ante Polića i modernog anarhista, njegova sina, Janka Polića Kamova.

Osnovna je intonacija knjige obilježena raspravom o društvenim stegama i snovima o slobodi, o bjegovima u jadranske rajeve (Rab i Lošinj), kao i o zločinu, o rješavanju zločina i postupku s nepoćudnima (na primjer, smještaju u logore, od kojih su neki također na Jadranskim otocima – Kampor i Goli otok).

Jedna su od tema i zločinačke primisli protagonista – do kojih također dovodi sukob patrijarhalnih očeva i matrijarhatom potaknutih sinova.

Radno vrijeme:

MUZEJ GRADA RIJEKE
Trg Riccarda Zanelle (ex Muzejski trg) 1/1
Ponedjeljak – subota: 10 – 20 sati
Nedjelja: 10 – 15 sati
Blagdanom i praznikom zatvoreno.

„Riječki torpedo – prvi na svijetu“
Žabica 4, Željezničko skladište
Otvoreno samo uz najavu na tel: 051/351-092 ili mob: 091/502-1231

© MUZEJ GRADA RIJEKE 2019