Skip to main content

Život režira filmska uzbuđenja, uvjerili su se jučer u Muzeju grada Rijeke. Tijekom postavljanja slika Gustava i Ernsta Klimta te njihova suradnika Franza Matscha za predstojeću izložbu, dogodilo se izvanredno otkriće – pronađen je nepoznati slikarski rad. I to, po svemu sudeći, najvećeg od slikarske trojice, Gustava Klimta.
Sve se dogodilo slučajno, u probnom postavljanju slika na njihova izložbena mjesta. Unatoč pažljivom rukovanju slikom Sv. Cecilija, rubni dio starog lanenog platna koje nosi boju neočekivano se u rukama tehničara Matea Matijevića razdvojio. Riječ je o površini od desetak četvornih centimetara. No, i to je bilo dovoljno da se ispod platna sa slikom pojavi još jedno platno, koje pridržavalo gornje. Čim je primijetio što se dogodilo, tehničar je zaustavio podizanje na zid. On i kolega mu tehničar Danijel Rončević spustili su sliku u horizontalan položaj, na obližnji stol.
Pravi šok tek je uslijedio. Ljepilo korišteno prije 136 godina, kada je slika nastala, krenulo je dodatno popuštati. A platno se pažljivim ručnim podizanjem nastavilo razdvajati. Ono što se pokazalo na donjoj, skrivenoj površini zaustavilo je dah okupljenih kustosa. I donje platno nosilo je boju. Najprije se, na smeđoj podlozi, pokazao niz slova nanizanih u izraz „Gust. K“. Blijed od ljepila, ali jasno čitljiv. Potom i dio polja na kojemu se prepoznaju biljni motivi. Nevjericu je zamijenilo oduševljenje – je li to skraćeni oblik imena i prezimena Gustava Klimta? I dalje – je li Gustav Klimt upotrijebio neki svoj raniji rad da ojača novo platno? Možda zato što u nekom trenutku nije imao dovoljno adekvatnog platna za novu sliku ili zato što prvom slikom nije bio zadovoljan?
Da je riječ o radu Gustava Klimta, u Muzeju sada već nitko ne sumnja. Potvrde li atribuciju i dodatne analize – glas o novoj slici svjetskog umjetnika smjesta je otišao u Beč, pa će ovaj vikend tim povodom stići u Rijeku dvojica vodećih austrijskih eksperata za Klimta – to će značiti kako u Rijeci nemamo tri, nego četiri slike Gustava Klimta.
Hoće li u tom slučaju i nova slika naći svoje mjesto na predstojećoj izložbi u Muzeju grada Rijeke, ostaje vidjeti. Dva su oslikana platna u ovom trenutku samo manjim dijelom razdvojena. U Muzeju su odlučili ne činiti ništa dalje na svoju ruku i prepustili su predstojeći zahvat stručnjacima taj delikatan posao. Pitanja je u ovom trenutku više nego konačnih odgovora, ali vjerujemo kako će se i to vrlo brzo promijeniti.

Skip to content